Orbán Viktor: Brüsszel három év alatt a csőd szélére sodorta az Európai Uniót

Fotó origo.hu

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számol be a kormány főbb döntéseiről és az elmúlt hetek történéseiről

„Tegnap a migráció volt a téma, ma lesz a költségvetési vita” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint eurómilliárdokat kellene a tagállamoknak befizetni, hogy a hétéves költségvetést vissza lehessen tölteni, mert az  időszak felénél már elfogyott a pénz. Orbán Viktor szerint a pénz egyebek mellett arra kell, hogy tudjanak adni 50 milliárd eurót Ukrajnának, úgy, hogy az elmúlt másfél évben már adtunk 70 milliárdot erre a célra és nem tudjuk, hogy ez a pénz mire ment el. Az sem tisztázott, hogy ki fogja ellenőrizni, hogy ezt mire költik el – mondta a miniszterelnök.

A második fontos elem, hogy annak a közösen felvett hitelnek a megnövekedett kamatterhét – amely hitelből a lengyelek és a magyarok egy fillért sem kaptak – az összes tagállammal akarja megfizettetni az unió.

A harmadik nagyobb összeget a migránsok Európába érkezésének elősegítésére akarja elkérni a bizottság.

Eközben azt akarják, hogy töröljük el a rezsicsökkentést, annak érdekében, hogy legyen még néhány milliárd euró, amiből a brüsszeli fizetéseket lehetne megemelni. Tehát a magyarok fizessék meg ennek az árát azzal, hogy többet fizetnek a rezsiért – mondta a miniszterelnök. Az egész teljesen abszurd, az embernek kinyílik a bicska a zsebében – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a pénteken a bizottságnak arra kell választ adnia, hogy hova lett a pénz és ki a felelős azért, hogy két és fél, három év alatt a pénzügyi csőd szélére sodorták az Európai Uniót.

A kormányfő elmondta, a migránsok Európai Unióba érkezésének elősegítésére különít el pénzt az Brüsszel, illetve kérnek maguknak is néhány milliárd eurót, hogy emeljék a fizetésüket.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ami van, az olyan mértékig abszurd, hogy minden képviselőnek kinyílik a bicska a zsebébe”.

Hangsúlyozta:

Felelni kell, hová lett a pénz, és ki felel azért, hogy elfogyott a 7 éves költségvetés felénél.

Orbán Viktor elmondta: Itt a háború, itt vannak a szankciók, megemelték az árakat. Mint mondta a magyarok, mint szívünkön a szánkon elmondjuk a véleményüket, hogy mit gondolunk az ilyen fajta vezetésről.

Kiemelte: Semmi esély nincs, hogy a bizottság jelenlegi javaslatát elfogadják. Hozzátette: Ahogy Brüsszelben ez menni szokott megpróbálják előre rugdalni majd az ügyet.

Nem adunk pénzt, arra hogy megemeljék a bizottság fizetését, lehetetlennek tartjuk azt a lépést

Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatás közelebb visz-e a békéhez? Kérdésre felelve a miniszterelnök azt mondta: két iskola van az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban az EU-ban, az egyiknek van hangja, a másiknak rajta kívül nincs. Mint mondta, előbbiek azt gondolják, hogy amit az EU eddig csinált, az jó. Azt gondolják, hogy az ukrán katonák harcolnak, az unió pedig pénzt ad, és így majd legyőzik az oroszokat.

Már a teljesítőképességünk határán vagyunk, erről szól ez a vita is – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy nincs pénz az uniós költségvetésben.

Hol a magyarok pénze? Hol a lengyelek pénze? Attól tartok, hogy odaadták Ukrajnának – fogalmazott a miniszterelnök. Egy olyan háborúért, aminek meg sem kellett volna történnie, jegyezte meg.

Orbán Viktor kijelentette, az unió veszít a versenyképességéből, hatalmas gazdasági bajok vannak. Elfogyott a pénz, ezért akarnak folyamatosan hitelt felvenni, majd azt a pénzt is „rossz” célokra használják fel, ez adósságcsapdába kergeti a tagállamokat – hangsúlyozta.

A csütörtök esti vitával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, „szabadságharc volt, nem lázadás”. Szerinte puccsszerű módon nyomták át a belügyminiszteri tanácson a kvótarendszerről szóló javaslatot, ami ellen a lengyelek és a magyarok határozottan tiltakoztak, páran tartózkodtak, ez „puha nem”-nek minősíthető.

Orbán Viktor szerint mindez összefüggésben van azzal, hogy a Soros birodalom élén „váltás történt”. Az új vezető bejelentette, hogy sokkal aktívabban akar politizálni, mint az elődje, ennek az eredményét látjuk – szögezte le a kormányfő, aki azt mondta, olyan szabályokat fogadtak, hogy Magyarországnak legalább tízezer migránst kellene befogadnia.

Migránsgettók építésére köteleznék Magyarországot

– fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: „Kézzel-lábbal, foggal-körömmel harcolok ez ellen.”

Számos oka van, hogy az unió nem fogékony arra, hogy megvédje határait, csak ezt az Európai Unió nem veszi figyelembe – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, látta a migránsokat átvonulni Európán, hozzátette: azokból nem lesznek munkáskezek Németországban.

Mint mondta, eközben a közbiztonság leromlik, olyan állapotok vannak egyes nyugati városokban, hogy kockázatos oda betenni a lábunkat. Kiemelte: Ez mögött a Soros NGO-k állnak.

Magyarországnak tavaly összesen 45 migránskérelmet kellett elvizsgálni Orbán Viktor szerint. Mint mondta, akik kérelmét sikeresen elbírálták, valószínűleg mentek tovább Ausztriába.

Magyarország jelentős összegeket költött el határvédelemre, illetve egy Európai léptékben is megvalósítható rendszert hozott létre – fogalmazott a miniszterelnök. Ennek a rendszernek a neve külső hotspot. Ez úgy működik, hogy Magyarországon kívül kell tartózkodnia a migránsoknak, ameddig elbírálják a kérelmüket.

Orbán Viktor szerint nem „a bajt kell ide hozni Európába”, hanem oda kell vinni a segítséget, ahol szükség van rá. Hangsúlyozta, segíteni próbálunk azoknak az államoknak, amelyek rászorulnak, mielőtt elindul a migrációs nyomás, és nehéz lesz már feltartóztatni.

Ha munka van, minden van – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: munkaalapú gazdaság épült fel Magyarországon, a munkahelyek megvédése mindennek a kulcsa. A kormányfő azt is elmondta, hogy amennyiben a munkahelyek megmaradnak, minden más problémát meg lehet oldani.

A másik a nyugdíjak kérdése – a nyugdíjakat legalább annyira emelni kell, mint az infláció mértéke.

Harcolunk azért, hogy a 13. havi nyugdíj is megmaradjon

– szögezte le Orbán Viktor. Hangsúlyozta: meg kell védeni a nyugdíjak értékét.

Arról is beszélt, hogy a családokat is meg kell védeni. A városi CSOK helyére ki kell találni valamit, a falusi CSOK működik – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mind a falusi CSOK, mind a babaváró hitel esetében emelkedik a támogatások mértéke.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu