Orbán Viktor: Biztatóak a magyar családpolitika eddigi eredményei

Fotó MTI, Mohai Balázs

„Európa jövője a gyermekekben van, nem a digitalizációban (…) ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyermekhiányt” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Budapesten nemcsak a közutakon, hanem a politikában is „nagy forgalom van”, hiszen a demográfiai csúcson tudósok és politikusok adták egymásnak a kilincset. Az EU-ben megindult egy gondolkodás az unió jövőjéről és mi lehet fontosabb Európa jövője szempontjából, mint hogy lesz-e elegendő gyermek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint Európa jövője a gyermekekben van, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt. Mindenkit érdekel, hogy mit lehet tenni azért, hogy Európa képes legyen fenntartani magát és a csúcson azért vettek részt olyan sokan, mert Magyarország egy eltérő modellt alkalmaz és mindenki kíváncsi, hogy ez mennyire működik.

Orbán Viktor szerint haladunk előre az úton, az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságok száma, a korábban katasztrofálisan alacsony szinten lévő termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 környékére ment fel. – Ennek 2,1 körül kellene lennie, ezért mondom, hogy még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak.

A miniszterelnök elmondta: megérti és elfogadja az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat.

„Továbbra sem fogadjuk el, hogy megmondják nekünk, hogyan neveljük gyermekinket.  Elégedjenek meg azzal, hogy elfogadó és őket semmiben nem hátráltató politika mellett élnek” – mondta.

A magyar családtámogatási rendszer működtetéséhez elég az öt pillér, de a legfontosabb az a gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Az állam átvette a biztonságos élet megteremtésének számos részét. Régen ez nem így volt, régen azok a családok éltek jobban, ahol sok volt a gyermek. Sajnos sokan gondolják még most is úgy, hogy a gyermek nem épít, hanem elvesz – mondta a kormányfő.

Nehéz a munkát és a gyereknevelést összehangolni. Ha nem hozunk létre egy olyan adórendszert, ami segíti a gyereknevelést, akkor elveszik a gazdasági motiváció – mutatott rá Orbán Viktor.

A gyermeket nevelő kisvállalkozók is kapnak adóvisszatérítést, mivel „nagyon fontos munkát végeznek” az ország számára.

Mindenki számára nehéz volt a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket neveltek. Ők nagyon nagy terheket viseltek, és most, hogy az ország újraindítása „minden várakozást felülmúlóan sikerült”, döntést kell hozni arról, mi legyen a többletbevétellel.

„Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat. A kisvállalkozók is gyakran kimaradnak ebből” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy végre sikerült egy olyan gazdasági-pénzügyi modellt találnunk, amely szerint ők is visszakaphatnak a befizetett adójukból.

Meglátása szerint a kormánynak két nagy adóssága van.

„Mások csődbe vitték az országot 2010-ben, elvették a fizetéseket és a tizenharmadik havi nyugdíjat. Világossá kell tennünk az emberek számára, hogy ez már elmúlt, és mi jóvátesszük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta, hogy 20 százalékot megközelítő minimálbér-emelés a cél, ehhez azonban segítségre van szükség a kormány részéről. „Ha rosszul emelünk minimálbért, akkor abból munkanélküliség lesz” – mondta Orbán Viktor.

Magasabb lesz a minimálbér 2022 elejére, mint az átlagbér volt a Gyurcsány-Bajnai kormány alatt. Megpróbáljuk a 3. és a 4. heti nyugdíjat is jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy állhassak a választók elé, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszakot végleg meghaladtuk – mondta a Orbán Viktor.

A koronavírussal kapcsolatban ismételten felhívta a figyelmet, hogy aki nem olttatta még be magát tegye meg.

Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát – mutatott rá. A döntés az emberek kezében van, nekünk annyi felelősségünk volt, hogy legyen elég vakcina.

„Azért nem vagyok híve a lezárásoknak, mert azokat érintené elsősorban, akik mindent megtettek, hogy ne legyen. Nem igazságos, hogy azok viseljék ezt el, akik vállalták a felelősséget és beolttatták magukat. Azokat kell elsősorban korlátozni, akik nem vállalták ezt” – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió