Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban

ekint.org

Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány öt kérdésben – jelentette be szerdán Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban.

A kormányfő azzal indokolta a népszavazást, hogy „Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt, ezúttal pedig az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli”, ezért a kormány a népszavazás mellett döntött.

A népszavazás kérdései a következők lesznek: „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”, „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”, „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”, „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”, „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?” A kormányfő bejelentését megelőzően egy szerda reggel megjelent, és már nyolc órától hatályos kormányrendelet-módosítás értelmében a járvány miatti veszélyhelyzet várhatóan szeptemberi megszűnése előtt is lehet országos népszavazást kezdeményezni.

A népszavazási törvény szerinti határidők ezzel újraindulnak. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések.

Az NVB-nek a benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint „Orbánék bajban vannak – előhúzták a Brüsszel-kártyát és a válságkommunikáció eszközét, a népszavazást.” Úgy véli, egyértelműen „a lehallgatási világbotrányról” akarja Orbán Viktor elterelni a figyelmet a népszavazással, melyen „a haverok is jól keresnek majd” – írja Facebook poszjában. „Ugyan ki akarná támogatni, hogy kiskorú gyermekek számára elérhetőek legyenek a nemi átalakító kezelések? Minek ehhez népszavazást tartani?” – tette fel a kérdést később Facebook oldalán Jakab Péter.

Facebook posztban Gyurcsány Ferenc úgy reagált: „Orbánnak üzenem: szórakozz a felmenőiddel, ne a hazáddal!”. A párt közleményében kifejti, „az orbáni népszavazás érvénytelen és eredménytelen lesz”, ők majd tesznek róla – írták. Orbán Viktor miniszterelnök, hogy elfedje a problémákat, álkérdésekről kezdeményez népszavazást – mondta Dobrev Klára, a párt Ep képviselője. „Gyurcsány ma új fejezetet nyitott a magyar közéletben, a közbeszéd rohasztásában” – reagált Kocsis Máté a DK elnökének bejegyzésére.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje a Facebookon a népszavazás bojkottjára szólított fel, a szavazást pedig kamu, figyelemelterelő népszavazásnak nevezte.

magyarnemzet.hu, magyarhirlap.hu, origo.hu, 168.hu, borsonline.hu, infostart.hu, hirado.hu, atv.hu, mfor.hu, ripost.hu, portfolio.hu, 888.hu, vg.hu, 24.hu, index.hu, hvg.hu, hetek.hu, merce.hu, ugytudjuk.hu, propeller.hu, vasarnap.hu, blikk.hu,