Orbán Viktor: Az EU-csúcs legfontosabb témája a koronavírusjárvány elleni védekezés

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

A koronavírus-járványt, az ellene való védekezést és az ezzel kapcsolatos európai koordinációt nevezte a csütörtök délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezésekor. A kormányfő a Facebook-oldalán elérhető videóban kifejtette: reményei szerint kapnak jó híreket arról is, mikor lesz vakcina, illetve, hogy ahhoz milyen sorrendben és hogyan lehet majd hozzáférni.

Az Európai Bizottság csütörtökön azt közölte, hogy minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Annak érdekében, hogy a biztonságos és hatékony vakcina bevezetésekor az Európai Unió és lakossága már kellően felkészült legyen, a tagállamoknak már most el kell kezdeniük az oltóanyagok alkalmazására vonatkozó közös oltási stratégia kidolgozását – emelték ki.

Az uniós tagországok csütörtökön zárónyilatkozatot fogadtak el a koronavírussal összefüggésben, ebben arra szólítottak fel, hogy a tagállamokat tömörítő Európai Tanács és az Európai Bizottság folytassák koordinációs munkájukat különös figyelemmel a karantén kötelezettségre vonatkozó előírásokra, az uniós határokon belüli mozgás nyomon követésére, a tesztelési stratégiákra, a vizsgálati módszerek közös értékelésére, a tesztek kölcsönös elismerésére, és az EU-ba történő elengedhetetlen beutazás ideiglenes korlátozására. A csütörtöki ülésnapról távozóban Sebastian Kurz osztrák kancellár arról beszélt, hogy egész Európában romlik a járványhelyzet, és arra figyelmeztetett, hogy noha több tagországban még jelentős számban vannak szabad kórházi ágyak, „sokan alábecsülik, hogy mit jelent a járvány exponenciális terjedése”.

MTI