Orbán Viktor az EPP magyar tagszervezeteivel egyeztetett / Juncker: Az idegenellenesség jobban zavar, mint az ellenem folyó kampány

Budapest, 2019. április 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) fogadja az Európai Néppárt (EPP) magyar tagszervezeteinek elnökeit a Karmelita kolostorban 2019. április 1-jén. A kormányfõ mellett Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta az Európai Néppárt magyar tagszervezeteinek elnökeit – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t. A megbeszélésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Menyhárt József, a felvidéki MKP elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke. A pártvezetők az aktuális nemzetstratégiai és európai politikai kérdéseken túl egyeztettek az európai parlamenti választási felkészülésről annak érdekében, hogy a májusban megújuló EP-ben a lehető legerősebb legyen a magyar képviselet.

Az atv.hu érdeklődésére Hollik István kormányszóvivő felidézte: november 8-án az Európai Néppárt kongresszusán Orbán Viktor és a Fidesz a támogatásáról biztosította Manfred Webert a csúcsjelölti versenyben. A kormányszóvivő hozzátette: annyit tudok mondani, hogy „remélhetőleg nem néztük félre”, „nem néztük be” ezt a helyzetet. Most azt láthatjuk, hogy Manfred Weber az elmúlt hetekben folyamatosan gesztusokat tesz a baloldali liberális pártoknak, mintha az ő kottájuk szerint játszana, mintha az ő foglyuk lenne – fűzte hozzá. „Mi csak olyan jelöltet, olyan bizottsági elnököt fogunk támogatni majd az EPválasztások után, aki az európai keresztény kultúrát akarja megvédeni és meg akarja állítani a bevándorlást. Most, az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján erről nem vagyok meggyőződve Manfred Weber esetében sem” – jelentette ki Hollik István. Ha csak Timmermans és Weber közül lehet választani, akkor még sokkal inkább Weber – mondta Kocsis Máté az atv.hu munkatársának, amikor a parlamenti folyosón az újságíró arról kérdezte a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy változatlanul támogatják-e Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét azok után is, hogy péntek este azt nyilatkozta: ha az európai parlamenti választások után csak a Fidesz voksain múlna, hogy ő az Európai Bizottság elnöke legyen, akkor inkább nem akar az lenni.

Sorsdöntő lesz a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás, ez a sorsdöntő kérdés pedig elsősorban Európa jövője – mondta Kovács Zoltán Bécsben. Sokan azt gondolják, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt vitája technikai jellegű, vagyis arról szól, a magyar kormánypártok mely pártcsaládhoz tartoznak; a valódi vita azonban Európa jövőjéről szól – mondta az MTI-nek a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, miután külföldi újságírókkal találkozott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke vasárnap este az olasz köztelevízióban azt mondta: nem érdekli, ha Orbán Viktor kampányt folytat ellene, jobban aggasztja, hogy a magyar miniszterelnök „a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek (…), és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem”. Jean-Claude Juncker szerint ez a fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet. Az atv.hu érdeklődésére Orbán Viktor úgy reagált Juncker szavaira: „aki Marx szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit, mert az idegengyűlölet nagy mesterét Karl Marxnak hívták”.

Hétfői napirend előtti felszólalásában Brenner Koloman jobbikos képviselő arról beszélt, hogy a Fidesz EPPn belüli „önfelfüggesztése” oda fog vezetni, hogy Orbán Viktor kivezeti Magyarországot az EU-ból. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt, a Fidesz és a kormány elveszítette érdekérvényesítő képességét az

EU-ban, épp akkor, amikor a következő uniós költségvetésről döntenek. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az EU-ból való kilépésről azt mondta: „az uniós tagsággal kapcsolatos állítások áprilisi tréfának gyengék”. A lengyeleket leszámítva nincsenek barátaink, Orbánnak nincsenek szövetségesei az unióban, és az európai konszenzussal szembemenve Orbán azt kockáztatja, hogy az országot kirakják az unióból – értékelte az Európai Néppárt és a Fidesz vitáját Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd hétfői műsorában.

MTI, ATV.HU, 24.HU, 444.HU