Orbán Viktor az azeri gazdasági miniszterrel tárgyalt

Fotó MTI, Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mikajil Dzsabbarovot, Azerbajdzsán gazdasági miniszterét. A megbeszélésen elsősorban az energetikai együttműködésről volt szó – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A tárgyaláson, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, Orbán Viktor Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos fejleménynek nevezte, hogy a korábban megkötött szerződések alapján az azeri energiavállalat júliusban megkezdte a földgáz betárolását a magyar tárolókba, ezzel immár valós fizikai gázszállítási kapcsolat létesült országaink között. Arról is szó volt, hogy több magyar vállalat terjeszkedik sikeresen Azerbajdzsánban, és további magyar befektetések is napirenden vannak.

A karabahi újjáépítés kapcsán elhangzott: az azeri fél már kijelölte azt a települést, melynek újjáépítését a tervek szerint magyar vállalatokra bízzák – ismertette Havasi Bertalan. Orbán Viktor kiemelte: hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányok folytatására.

Forrás: hirado.hu, MTI