Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migrációs paktum egy hátrafelé tett lépés

Migrás-áradat. - A kép illusztráció. - A kép forrása: lokal.hu

Kifejtette: egy történelmi folyamattal állunk szemben, az európai történelmet tekintve azt látni, hogy a Földközi-tenger két oldalán eltérő demográfiai népesedési ritmusban élnek a népek, hol az egyik oldalán a tengernek, hol a másik oldalán keletkezik nagyszámú új népesség, amely elindul. Most az az időszak van, “amikor ők jönnek fölfele, és ez állandóan fenyeget bennünket” – tette hozzá.

Azt mondta: ezzel a kihívással nem tud mit kezdeni az Európai Unió, mert nem a történelem horizontján, nem a gyerekek és az unokák jövője szempontjából szemléli ezt a kérdést, hanem emberi jogi kérdésnek tekinti.

Hangsúlyozta: a migráció rossz dolog, veszélyes dolog, bűnözéssel, terrorcselekményekkel, civilizációk, különböző életfelfogást valló embercsoportok közötti összeütközéssel jár.

A kormányfő kiemelte: ez hosszú ideig lehetett hipotézis, de mióta a migráció “ilyen invázióvá vált” 2015 óta, és napi tapasztalatok, tények állnak rendelkezésre, “ez nem föltételezés, hanem tény”. Bűnözés, erőszak, együttélési képtelenség, konfliktusok, amelyeket nem tudunk kezelni – sorolta.

Hangsúlyozta: Magyarország ezt el akarja kerülni, és különböző okokból – ezek között a magyar kormány bátorsága is szerepel – meg tudtuk védeni eddig magunkat a migrációval szemben. Ráadásul úgy, hogy e tekintetben a politikában nincs egység, a baloldal migrációpárti – jelentette ki.

Úgy fogalmazott, “ha meg akarod magad védeni a migrációval szemben, ne engedd be a migránsokat”, vagyis “csak olyan embert engedj be a saját országod területére, aki kérelmet nyújtott be előzetesen, azt te elbíráltad, és pozitív választ adtál”.

De ha “először beengeded őket, majd utána kezdesz eljárásokat folytatni, hogy fogod őket kitenni? Sehogy”. Erről szól a migrációs válság – fűzte hozzá.

Kijelentette: azt kell mondani, hogy nem, “és ha azt mondod, hogy nem, akkor nem jönnek, akkor nem indulnak el, nem fulladnak vízbe, akkor nincsenek emberi tragédiák”. Nem a bajt kellene idehívni, hanem a segítséget kéne odavinni – fogalmazott.

Megjegyezte: Magyarország készen áll, hogy az érintett övezetekben, így a Száhel-övezetben is részt vegyen az ottani helyzet stabilizálásában és gazdasági, egészségügyi, katonai segítséget is nyújtson.

A kormányfő azt mondta: “a legfájdalmasabb nem a németek átállása, mert hát Németország a második világháború óta egy korlátozott önállósággal rendelkező ország”, hanem az a meglepő, hogy “a szlovákok átálltak”, pedig Szlovákia mindig kitartott a magyar és a lengyel álláspont mellett.

Hozzátette, ez baj, mert a lengyel-magyar migrációval szembeni együttműködés akkor sikeres, ha van földrajzi folytonosság, “ha egy sávot tudunk garantálni”, és ez a front a migrációs frontvonal. Bármelyik ország ebből kiugrik, az baj – tette hozzá Orbán Viktor.

Forrás: hirado.hu