Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fogunk létrehozni

Fotó hirado.hu

Hétfőn a Parlamentben az MSZP-s Mesterházy Attila elmondta: szurkol, hogy a koronavírus-válságot kezelő kormányzati lépések sikeresek legyenek. Orbán Viktor kormányfő úgy reagált: sajnálja, hogy Mesterházy Attila az ellenzéken belül a szűk kisebbséghez tartozik, és elnézést kért tőle, amiért előző felszólalásában egy kalap alá vette a Jobbikkal, mert „túllőtt a célon”. A miniszterelnök jelezte, a kormány készen áll egyeztetni az ellenzékkel a magyar gazdaságstratégia jövőjéről. Mesterházy Attila viszonválaszában egy olyan „jövőbizottság” létrehozását javasolta, amely a tudományos, a politikai élet és az érdekképviseletek bevonásával próbálna konszenzusra jutni 20-30 éves távlatban. Ha van ilyen javaslat, szívesen ad rá választ, és akkor „létrehozhatjuk ezt a valamit” – válaszolta a kormányfő.

Arató Gergely (DK) egyrészt visszautasította azt a sugalmazást, miszerint van, aki nem drukkol a sikeres válságkezelésnek. Másrészt viszont úgy látja, a kormány válságkezelése sokakat hagy az út szélén. Hozzátette, a kormány még azt sem tudja megmondani, hány munkanélküli van. Orbán Viktor válaszában rámutatott: míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott az országban, addig a koronavírusválság kitörése előtt 4,5 millió. Ezért nem érdemes munkahelyteremtési vitát folytatni a DK-val – jegyezte meg. Arató Gergely szerint az állásukat elveszítőket az érdekli, miért nem kaphatnak direkt támogatást, magasabb összegű munkanélküli segélyt. A miniszterelnök hangsúlyozta: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fognak létrehozni.

Az azonnali kérdések idején a jobbikos Jakab Péter azt mondta, a miniszterelnök láthatóan nem tudja megoldani a koronavírus-válságot.  Ez szerinte már akkor kiderült, mikor a válság kezdetén azt mondta, hogy a dolgozók és a munkaadók üljenek le egymással, és beszéljék meg a dolgokat. „Ilyet csak olyan mond, aki nem dolgozott még a Parlament falain kívül” – húzta alá. Ha nem tudnak mit kezdeni a bajba jutott magyarok tömegeivel, akkor mihez kellett a „felhatalmazási” törvény? – tette fel a kérdést. Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: Magyarországon egy olyan gazdasági rendszer működik, amelyben a munkaadók és a munkavállalók meg szoktak egymással állapodni.  A Jobbik felfogását osztályharcosnak minősítette és kiemelte: a válság idején vádaskodás helyett a legfontosabb az ország érdeke volna. Ám a Jobbik egyetlen percig sem azt nézte, mi Magyarország érdeke – emlékeztetett.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint a már munkanélkülivé vált 60 ezer ember sorsa további 100 ezerre várhat még. Azt kérdezte: a kormány miért nem foglalkozik azokkal, akik már elvesztették az állásukat? Orbán Viktor miniszterelnök úgy felelt: aki elveszti az állását, az három hónapig jogosult a munkanélkülieknek járó segélyre. Mire ez lejár, mindenkinek lesz munkája, nem lesz olyan ember

Magyarországon, aki ezután ne kapna munkaajánlatot akár a gazdaságból, akár a magyar államtól.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, HVG.HU