Moszkva: A Donyec-medencei szakadárok elleni ukrán offenzívát előzött meg az orosz támadás

Forrás MTI, AP, Efrem Lukackij

A Donyec-medence szakadár „köztársaságai” elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet” – jelentette ki Viktor Konasenkov vezérőrnagy.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak. Konasenkov szerint az egyetlen tisztázandó kérdés az, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében. Konasenkov később azt hangoztatta, hogy „sajnos, kiderült több olyan eset”, amikor az Ukrajnában elindított „különleges hadműveletben” részt vevő orosz katonai egységekben sorkatonák voltak.

Korábban az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz sorkatonák lehetnek Ukrajnában. Nem szerepel az orosz „különleges hadművelet” feladatai között a fennálló ukrán kormány megdöntése – jelentette be Marija Zaharova. Az orosz külügyi tisztviselő azt is egyértelművé tette, hogy nem céljuk sem Ukrajna elfoglalása, sem az állam megsemmisítése. Az Egyesült Államok de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen – jelentette ki Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkárának egy, a szenátus külügyi bizottságában tett kijelentésére reagált, amely szerint „az Egyesült Államok perspektívájából a végjáték Putyin elnök stratégiai veresége ebben a kalandban”.

Az ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének lehetséges változatairól, valamint a konfliktus humanitárius aspektusairól tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár. Putyin elmondta Scholznak, hogy az „ukrán nacionalisták” akadályozzák a civil lakosság távozását az orosz erők által ostromgyűrűbe vont ukrán városokból a számára megnyitott humanitárius folyosókon keresztül. Az orosz védelmi tárca közölte, hogy Ukrajna az öt ukrán város lakossága számára szerdán megnyitott 10 humanitárius folyosó közül csak hármat hagyott jóvá. Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, a brit hivatali partnerével, Liz Trusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Blinken „abszurdnak” nevezte Oroszország javaslatát, amely szerint humanitárius folyosókat hoznának létre Ukrajna és Oroszország között. Liz Truss a sajtótájékoztatón közölte, hogy az Egyesült Királyság légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. Truss arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság nem törekszik repüléstilalmi zóna létrehozására az ukrajnai humanitárius folyosók felett, mivel ez „közvetlen konfrontációhoz vezetne a NATO és Oroszország között.”

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot – közölte az Energoatom. Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sem tudnak semmit, mert az is az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, 400 orosz katona táborozik ott. A Nemzetközi Atomenergiaügynökség közleménye szerint nincsenek kritikus kockázatai a csernobili atomerőmű leállásának.

MTI