Orbán Viktor: Akkor írjuk alá a CEU-ról szóló megállapodást, ha eljön az ideje / Palkovics László: Nincs CEU ügy

Fotó: Magyar Építők

„Majd ha eljön az ideje” –reagált Orbán Viktor az atv.hu-nak arra, hogy mikor írják alá a CEU-működéséről az államközi megállapodást. A portál kiemeli, hogy arra a kérdésre már nem válaszolt a kormányfő, hogy az év végéig szignózzák-e magyar részről a szerződést. „A magyar-amerikai kapcsolatok kiválóak” – ezt válaszolta Orbán Viktor hétfőn a hvg.hu kérdésére, hogy nem számít-e a magyar-amerikai kapcsolatok ismételt megromlására azok után, hogy a kormány, illetve személyesen ő több mint egy éve „nem hajlandó” aláírni a CEU további működéséhez szükséges államközi megállapodást, amelyet a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítás írt elő az egyetemnek.

„Nem költözik a CEU” – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a 168 Órának adott interjúban, melynek előzetese tegnap jelent meg a 168ora.hu-n. A tárcavezető az egyetem közlése nyomán rámutatott: Bécsbe csak az egyetem egy része költözik át, így „nem nagyon változik semmi”. Kijelentette továbbá, hogy „nincs CEU-ügy”, mivel többek között pár hete járt nála David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki nem is említette meg az egyetemet. Palkovics László kifejtette, hogy a CEU-val megállapodó USA-beli Bard College-nál láttak egy 80 négyzetméteres épületet, „amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is”.

Szél Bernadett független képviselő az Emmi-ben egy órát beszélgetett két helyettes államtitkárral, a végén pedig kiderült számára, hogy az Emmiben nem foglalkoznak a CEU ügyével, és az ezzel kapcsolatos tárgyalásokon sem vesznek részt, mivel ez diplomáciai kérdésként van számon tartva – derül ki a politikus Facebook-bejegyzéséből. „Ugye nem az történik, hogy Gulyás Gergely és a többiek kiállnak, és összevissza beszélnek, miközben Magyarország elveszíti a legjobb egyetemét?” – tette fel a kérdést Szél, aki kedd reggelre bejelentkezett a KKM-be is, hogy megtudja, hol vannak azok a bizonyos az oktatási szakemberek.

A Népszava információi szerint a CEU kuratóriumában már többen azt sürgették, hogy az egyetem demonstratívan jelentse be, kivonul Magyarországról, Michael Ignatieff rektornak végül sikerült lecsillapítania a kedélyeket. A lap szerint az Orbán Viktort ismerők körében általános vélemény, hogy nyílt nyomásgyakorlás esetén a miniszterelnök „befeszül”, és csak azért sem enged.

Még a nyár közepén jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy egy újabb amerikai egyetem indíthat képzési programot Budapesten. Nem sokkal később kiderült, hogy egy igen tekintélyes intézményről, a Notre Dame Egyetemről van szó, amely a világranglista 150. helyén áll. Az Országgyűlés keddi napirendi pontjai között már meg is jelent egy zárószavazás a T/2161. törvényjavaslatról, ami nem másról szól, mint „a Magyarország Kormánya és Indiana

Állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről” – írja a Mérce. ATV.HU, 168ORA.HU, MERCE.HU, INDEX.HU, NÉPSZAVA