Orbán Viktor a Tranziton: Magyarnak lenni egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése

Fotó Orbán Viktor Facebook oldala

„Áll, mint a cövek, innen még a végét sem látni” – mondta a kétharmadról a kormányfő.

Idén Orbán Viktor miniszterelnök is a beszélgetőpartnerek között szerepel a közéleti nyárzárónak számító Tranzit Fesztiválon Tihanyban. A miniszterelnököt Bohár Dániel kérdezte, a válaszokról pedig részletesen beszámolunk!

Erős kezdés: „Az még csak hagyján, hogy azóta folyamatosan áll, de innét még a végét sem látni”, mondta Orbán Viktor Bohár kérdésére. A riporter egy 2012-es megnyilatkozását idézte, amikor a kormányfő – szintén a Tranziton – úgy fogalmazott, „a kétharmad áll, mint a cövek”. A miniszterelnök szerint óriási külső erőkkel harcolunk, ilyen harcok idején pedig az emberek ösztönösen összerendeződnek, keresik azt a pártot, ami a nemzet szolgálata alapján szervezi meg magát és meg tudja védeni mindazt, ami az emberek számára valóban fontos. 

A miniszterelnök sporthasonlattal élve azt mondta, a kormány és az ellenzék között az a különbség, hogy a baloldal ott van, ahol pillanatnyilag a labda elhelyezkedik, ott rugdos, ott próbálkozik. A kormány tervez és oda helyezkedik, ahol a labda lesz és próbál előre tervezni. Figyelmeztetett azonban, nem csak azt kell nézni, milyen állapotban van most a magyarországi baloldal, hanem azt is, hogy milyen pénzügyi csoportok, milyen erők állnak mögöttük. Ezeknek a csoportoknak világos elképzeléseik vannak a világ, benne Európa és azon belül Magyarország jövője szempontjából. 

Ezzel szemben a magyar jobboldal abból indul ki, hogyan kell megszervezni a politikát a tizenpármillió magyar ember érdeke és jövője szempontjából. Ezért mi sosem leszünk a támogatottjaik, hiszen ellenük vagyunk – mutatott rá Orbán Viktor. 

Ők a Góliát, mi vagyunk a Dávid. Négyszer jól fejbeparittyáztuk őket az elmúlt években és ezt a jó szokásunkat szeretnénk megtartani”, fogalmazott. 

Hozzátette: többszörös média- és pénzügyi erőfölény volt a baloldal javára az elmúlt évi választási küzdelem során, amelyet a nemzetközi médiakörnyezet tovább erősített. 

Magyarnak lenni jó

Magyarnak lenni küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése, fogalmazott a tihanyi beszélgetés során Orbán Viktor, aki arra figyelmeztetett, nem magától értetődő, hogy ez a küldetés fennmarad. Tudatosan dolgozni kell érte, fenn kell tartani, mert mi alig több mint tízmillióan vagyunk a nyolcmilliárdos tengerben. A Kárpát-medencét ezeregyszáz esztendeje műveljük, ez pedig nagy feladat, figyelmeztetett. Minél inkább olyan emberek nőnek fel Magyarországon, akik úgy gondolják, magyarnak lenni jó, nagyszerű és kivételes, akkor sokan leszünk „és nem csak tizenhárom évig áll majd a cövek, hanem tovább is”

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első ránézésre ez két nagyon más világ, ég és föld – mondta Orbán, de meglepő módon egy kommunista rendszer összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lesz. Ennek megértéséhez rá kell jönni arra, hogy a választóvonal annál a kérdésnél húzódik, hogy mi az ember lényege, hogyan ragadható meg és érthető meg az ember. Az összes baloldalit összefogja a liberálisokkal az a hozzáállás, hogy a lényeg te vagy. Ezzel szemben 

a konzervatív hozzáállás rájön arra, hogy van néhány dolog, ami fontosabb számunkra, mint mi magunk: ilyen a család, a hazánk, az Isten és a hozzáfűző kapcsolat. 

Ekkor pedig felmerül a kérdés, hogyan akarjuk szolgálni a nálunk nagyobb dolgokat – mi tehát az antropológiai nézet alapján állunk ezen az oldalon, ők pedig azon, magyarázta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint éppen a fentiek miatt nem meghaladott bal-jobb-felosztásról beszélni. 

Nyugaton még gyenge, itthon erős a konzervatív politika

A politikai témák vonzó, mediatizált megfogalmazásában, a nyelvi keretek megalkotásában nemzetközi szinten még mindig előttünk járnak a liberálisok, figyelmeztetett, hozzátéve: stabil konzervatív politikai többség csak Magyarországon van. A többi helyen a Góliátok még tudnak győzni, fűzte hozzá. 

Példaként említette: a német sajtó ugyanazt írja a háborúról, csak árnyalatnyi különbségek tapasztalhatók. Ha megfogalmazódik egy eltérő vélemény, azt azonnal elcsendesítik, fel sem engedik a pályára, Amerikában pedig nyíltan üldöznek egy volt elnököt, aki újra szeretne elnök lenni. 

Ahhoz, hogy Magyarországon a mai stabil konzervatív erőrend alakulhatott ki, óriási munkát kellett elvégezni, hangsúlyozta, ám hozzátette azt is: nyolc év kormányzás után a baloldal teljesen szétesett és borzalmas állapotba került. Ebben szerencsénk volt – ismerte el Orbán, aki szerint visszakaptuk azt a lehetőséget, amit korábban negyven éven át elvettek tőlünk. 

Olvasni, olvasni, olvasni!

A nemzetközi diskurzus alapja ma az, mondta Orbán Viktor, hogy ha nem értesz egyet azzal, amit a liberálisok mondanak, egyszerűen nem vagy jó ember. Arra a kérdésre, hogy miért jelent ma lázadást konzervatívnak lenni, a miniszterelnök rámutatott: a ’68-as generáció kiadta a jelszót, hogy menetelni kell az intézményekbe, amelynek jelentőségét az akkori konzervatívok nem látták át. 

A jobboldalnak olvasnia kell, olvasnia a másik oldal irodalmát is, hogy értse a logikáját, tudja, mit miért tesz, hívta fel hallgatósága figyelmét.

Ez például azért is fontos, hogy lássuk, milyen hatalompolitikát alkalmaznak. Ezt korábban a magyar jobboldal nem látta, ezért „1998 és 2002 között kormányon voltunk ugyan, de hatalmon nem”, mondta Orbán Viktor, aki nyomatékosította: a baloldal csupa olyan dolgot akar a migrációtól a genderen át, amit mi nem akarunk, ezért lázadni kell. 

Akkor vagyunk jó pályán, ha az ellenfél csupa rosszat ír rólunk – figyelmeztetett Orbán, hozzátéve, nem szabad csodálkozni azon, ha a fősodratú európai sajtó csupa rosszat ír a magyar kormányról. Ez persze nem esik jól, tette hozzá, de tűrni kell. Utalt arra, hogy kár valamiféle megfelelési kényszert magunkra erőltetni. 

Nemet mondunk a birodalmi logikára

Az európai összefogás fontos, de az legyen európai nemzetállamok összefogása és ne legyen birodalmi logikán alapuló rend, tért ki az európai integrációs vitákra Orbán Viktor, aki szerint az egyensúly a két oldal között akkor borult fel, amikor a britek kiléptek az Európai Unióból. Azóta a birodalmi logika van többségben, amivel szemben védekezni kell az európai intézményeken belül. Most nemzetállami szinten védekezünk, a jövő évi választás tétje pedig az, hogy a harctér ezentúl az európai intézményrendszer legyen, oda kerüljön át a csata. 

Ha a birodalmi logika győz, azzal a magyarok nem járhatnak jól, az nekünk csak rossz lehet, tette hozzá.

Az ukrajnai háborúról szólva a kormányfő először is leszögezte: egy borzalomról beszélünk, amelyben rengeteg ember hal meg. Az egyetlen ország, amely a háború kitörésének másnapján azt mondta, a háborút lokalizálni kell, Magyarország volt, ám ezzel szemben az angolszász világ globalizálta azt. 

A Nyugat azt gondolta, hogy ha pénzt ad és információkat, az ukránok pedig a vérüket és életüket, a kombináció eredményeképpen le lehet győzni az oroszokat, mostanra azonban kiderült, hogy így nem lehet győzni. A következő lépés e tervezési és politikai stratégiai hiba után csak az lehet, ha katonákat küld a Nyugat az ukrán emberveszteségek pótlására. Az EU ma azon gondolkozik, küldjön-e még 50 milliárd eurót Ukrajna megsegítésére, miközben minden centre szüksége lenne, hogy rendbe hozza magát. 

Pályára állt az ország, nagy jövő áll előttünk

Egy erős és jól prosperáló országot tudunk építeni, ha kapunk hozzá még tíz évet, de ha kapunk, akkor meg is lesz, ígérte Orbán Viktor. Elismerte, hogy természetesen vannak hibák, de sikerült irányba állítani az országot, ahhoz, hogy erősebbek lettünk, hozzátartozik, hogy 3,6 millió helyett ma már 4,8 millió ember dolgozik. Hangsúlyozta: 

minden küzdelem az ország felépítésének terve alapján zajlik, nem szétszórt, sporadikus küzdelmekről van szó. 

A beszélgetés végén a miniszterelnök kifejtette: jó idegrendszer és speciális lelki alkat kell a politikához, mert nincs teljes bizonyosság, a politikus valószínűségekkel dolgozik. Ezért van nagy jelentősége a kitartásnak és annak, hogy fel tudja mérni valaki, meddig van értelme kitartani és mikor szükséges újratervezni. Fontos az is, hogy egy politikus átlássa a nemzetek versenyét és ismerje a nemzetét. 

A magyarok kultúrája, identitása, gyors észjárása, kreativitása és eszessége mind olyan adottság, amit győzelemre lehet váltani. Ha mindehhez egy olyan konzervatív politika társul, ami a fentebb körülírtunk, akkor „nagyok leszünk, erősek leszünk és tiszteletre méltóak leszünk!” – mondta Orbán Viktor.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/belfold/2023/08/orban-viktor-a-ketharmadrol-all-mint-a-covek-innen-meg-a-veget-sem-latni