Orbán Viktor: a segítséget kell Afrikába vinni, és nem a bajt idehozni. – Főleg nem Magyarországra!

Orbán Viktor és Sebastian Kurz Bécsben. - A kép forrása: zoom.hu

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-Afrika Fórum előtt Bécsben azt nyilatkozta, hogy jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére.

A kormányfő kiemelte: a magyar álláspont megerősítését várja a találkozótól. A mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra – fogalmazott. Hangsúlyozta: ezt a “stratégiai irányvonalat szeretnénk megerősíteni, és erre jó esélyünk is van. Az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: többen vannak az ENSZ-ben azok, akik kibocsátó országok, vagyis olyan országok, ahonnan migránsok érkeznek Európába. Ezért nagyon valószínű, hogy az ENSZ többsége a migráció támogatása mellett foglal állást – vélekedett. Kijelentette: „mi azonban az érem másik oldalához tartozunk, a bot másik végén vagyunk, mi nem szeretnénk migrációt Magyarországon. Ezért mi semmilyen szerződést nem írunk alá, amely nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt” – magyarázta. A miniszterelnök közölte: fenntartjuk a migrációellenes politikánkat.

A bécsi fórum középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés javítása áll, különös tekintettel a számítástechnikai fejlesztésekre és az innovációra. Napirenden lesznek továbbá klímaváltozással összefüggő kérdések, valamint afrikai befektetési programok, amelyek célja, hogy segítsék az afrikai lakosság helyben maradását. – Az osztrák kancellár jóval több európai befektetést szeretne – Jelentősen több európai befektetést szorgalmazott Afrikában az osztrák kancellár az EU-Afrika Fórum kezdetén, kedden Bécsben. Sebastian Kurz úgy fogalmazott: az Európai Unió nem engedheti át a kontinenst Kínának.

A vezető európai és afrikai politikusok, valamint számos vállalkozó részvételével megrendezett tanácskozás kezdetén az osztrák kormányfő reményét fejezte ki, hogy a fórum paradigmaváltáshoz vezet, és a klasszikus fejlesztési segélyek mellett erősödik majd a gazdasági együttműködés, és növekednek a beruházások. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió világszerte a legnagyobb adományozó, a fejlesztési támogatások több mint felét adja. A beruházások növelésére viszont vannak még lehetőségei – fűzte hozzá.

Az Afrikában tapasztalható népességnövekedés – 2050-re több mint kétmilliárdan élnek majd a kontinensen – erős gazdasági növekedést kíván, a befektetések révén pedig javulhatna a képzés és munkahelyek jöhetnének létre – vélekedett az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz visszautasította az arról szóló bírálatokat, hogy a legjelentősebb európai országok, köztük Németország és Franciaország nem képviselteti magát a legmagasabb szinten, a bécsi fórumon. Mint mondta, örül annak, hogy a gazdasági élet sok képviselője és vezető afrikai és európai politikusok jelen vannak a tanácskozáson.

Azzal kapcsolatban, hogy a migráció miért nem szerepel a fórum hivatalos napirendjén, az osztrák kancellár azt mondta, afrikai politikusok azt kérték, hogy amikor tárgyalnak velük, ne csak a migrációról legyen szó, (…) és ne mondják meg nekik, mit kellene tenniük. Sebastian Kurz hozzátette, hogy szélesíteni kell az EU és az Afrika közötti együttműködés alapjait. (Forrás: hirado.hu)