Orbán Viktor: A németek korruptabbak nálunk

kép: Bodnár Patrícia / Index

Brüsszelben nem gondolhatják komolyan a Magyarországgal szemben felhozott vádakat, mert ha az új német kormányra néznek, ott sokkal több korrupciót láthatnak – mondta Orbán Viktor a karácsony alkalmából adott interjúban.

Kifejtette, hogy tavaly karácsonykor még nem volt vakcina, ezért „égett a ház, és mi egyetlen dolgot tudtunk mondani: azt, hogy senki ne menjen a tűz közelébe. Akit tudtunk, kihoztunk, de tűzoltófecskendőnk nem volt.” 

Idén már van ellenszer, az oltás, ami védelmet ad, de reményt is, hogy nemcsak várni tudjuk, hogy elmúljon a baj, hanem aktívan tehetünk is saját magunk és mások érdekében. Ez visszaadja az életkedvet, kirángat a depresszióból

– vélte a miniszterelnök, hozzátéve: mindemellett az oltást elutasítók száma „sajnos jóval magasabb annál, mint amiben reménykedett”. 

Arról, hogy visszatérhet-e valamikor a koronavírus előtti életünk, Orbán Viktor azt mondta: 

A spanyolnátha utolsó hulláma idején ugyanígy kételkedtek az emberek, hogy visszatér-e majd valamikor a régi életük. Visszatért. A miénk is vissza fog térni.

Arra a felvetésre, miszerint „az Európai Uniónak van két kis plüssbabája, Lengyelország és Magyarország, amiket dühé­ben időnként a falhoz csapkod”, Orbán Viktor azt mondta: szerinte végül az utóbbi két állam fog győzni.

Brüsszelben ma azok vannak hatalmon, akik egy német irányítású európai államot akarnak létrehozni, szemben velünk, akik ragaszkodunk a nemzetekből álló Európa létéhez

– fogalmazott, hozzátéve: rajtuk kívül a kommunisták, a „Homo sovieticus” szellemi örökösei is egyre több teret nyernek az uniós testületben, és hogy az, amit a szocializmusban megéltünk Magyarországon „nincs messze a brüsszeli embereszménytől”, és mindez a migráció és családpolitika kérdésében is megmutatkozik.

Szerintük az a haladó eszmény, ha a gyerek hat hónapig nadrágban jár, hat hónapig pedig szoknyában, s olyan embereket vonnának be a nevelésükbe, akiket mi inkább távol tartanánk tőlük

– mondta a miniszterelnök, aki ezután a korrupció kérdésével kapcsolatban is meredek kijelentést tett: 

Brüsszel – bár hangoztatja – egy pillanatig sem gondolja komolyan, hogy Magyarország korrupt lenne. Elég, ha ránéznek az új német kormány szereplőire, és tudják, hogy a korrupciós listán Magyarország jóval kedvezőbb helyen áll

– fogalmazott, hozzáfűzve, hogy „Németországban az igazságügy-miniszter konkrét ügyekben utasíthatja a legfőbb ügyészt”, és ezek után Brüsszelben nem gondolhatják komolyan, hogy a magyar igaz­ságszolgáltatással bármi baj lenne.

A jövőről beszélve Orbán Viktor azt mondta, hogy három nagy feladat van 2022-re: a gazdasági intézkedések végrehajtása, a koronavírus elleni védekezés és a gyermekvédelmi népszavazás lebonyolítása. 

Arra a kérdésre, hogy mit szól Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének stratégiájához, aki – a kérdező szerint – „sorra támadja azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyarok nagy többsége helyesel”, Orbán Viktor azt mondta: 

Én ezt elhűlve nézem, és nem is értem. Olyat még nem láttam, hogy valaki az emberek élete szempontjából legfontosabb bástyákat megtámadja azzal a csatakiáltással, hogy ezeket el fogjuk tőletek venni, és leromboljuk.

„Politikatörténeti kuriózum azzal kiállni, hogy a 13. havi nyugdíj rossz, a rezsicsökkentés rossz, hogy amikor az emberek végre tudtak egy nagyobb autót venni, most üljenek vissza egy kisebbe, hogy fűtsenek kevesebbet, fürödjenek kevesebbet, hogy nem kell a minimálbér” – fogalmazott. 

Az interjú legvégén Orbán Viktor mindenkinek kellemes ünnepeket kívánt és azt, hogy „az ajándékok és a családtagok viszontlátásának öröme mögött, a gyertyák fényénél lássák meg a szenteste eredeti értelmét és szépségét is”.

index.hu