Orbán Viktor: A munka törvénykönyvének módosítása a dolgozók érdekeit szolgálja / Varga: Az ellenzék szándékosan félremagyarázza a túlóratörvényt

Fotó: bama.hu

Orbán Viktor a Magyar Időknek adott interjújában a túlóratörvény kapcsán úgy nyilatkozott: „Aki A munka törvénykönyve módosítása ellen beszél, az a dolgozók ellen beszél, mert a lépés az ő érdekeiket szolgálja. Ezt az idő bizonyítja majd. Aki többet akar dolgozni, és többet akar keresni, annak most lehetősége is lesz erre. A módosítás bérnövekedést hoz majd magával, s a gyarapodó béreket az ellenzéki hazugságokkal szemben ugyanúgy, mint eddig, havonta kell kifizetniük a munkaadóknak” – jegyezte meg. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az ellenzék be akarja csapni az embereket, szándékosan félremagyarázza az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló törvényt. A politikus a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában kiemelte: senki nem kezdeményezett olyasmit, ami szembemenne az uniós irányelvekkel, gyakorlattal; ez igaz a túlórakeret és a túlórarendszerek módosítására is. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Echo TV Bayer Show című műsorában arról beszélt: az új szabályozás számos, a munkavállalókat védő paragrafust is tartalmaz, az ellenzék azonban ezekről egyszer sem beszél. Megjegyezte továbbá: a korábbi 250 órás túlórakeretnél sok helyen eddig is többet dolgoztak az emberek, az új törvénynek köszönhetően azonban mostantól legálisan ki is lehet majd fizetni a többletmunkát. „Ha A munka törvénykönyvének módosítását betartják, az mindkét félnek lehetőséget jelent. Bízom benne, hogy a szakszervezetek kizárólag a munkavállalók érdekeit nézik, és nem politikai elkötelezettség motiválja őket” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

A Magyar Idők cikke szerint a kiskereskedelemben biztos nem kell arra számítani, hogy januárban munkabeszüntetéssel tiltakoznak a dolgozók a túlóratörvény miatt, mert nem várható, hogy a cégek változtatnak az eddigi gyakorlaton. Az ország ellátása nem lesz veszélyben a napi fogyasztási cikkek piacán – közölte a lappal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete „a legfrissebb ellenzéki víziók kapcsán, amelyek szerint az év elején országosan lebénítják az alapszolgáltatásokat”. A szociális szférában dolgozók kiszolgáltatottságát tovább növeli a „rabszolgatörvény” elfogadása, mert ezen a területen is érvényes a 400 óra túlmunka engedélyezése az alkalmazott beleegyezésével – erősítette meg a Népszavának a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Migács Tibor.

Az ellenzéki szavazók nagy aránya ért egyet azzal az állítással, hogy a kormány a túlóratörvénnyel túllőtt a célon, hasonlóan gondolkodnak a bizonytalanok, míg a Fidesz szavazói szerint nem volt túlzás a túlóra bővítése – derül ki a Závecz Research felméréséből, amit az Index felkérésére készített. A portál a kutatás nyomán kiemeli, hogy talán egyetlen olyan pont van, ahol a fideszesek bizonytalankodnak, és nem értenek egyet erősen a kormány narratívájával: annál az állításnál ugyanis körülbelül ugyanannyian értenek egyet, mint ahányan nem a fideszesek közül, hogy „a dolgozók kiszolgáltatottabb helyzetben vannak annál, hogy következmények nélkül nemet mondhassanak a túlórázásra”. A felmérés arra is rámutat: az ellenzéki pártok öt pontja nem igazán ment át a köztudatba.

Orbán Viktor a Magyar Időknek a napokban tartott ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: „A politika olyan világ, ahol akár karácsony estéjén is dúlhatnak a küzdelmek, a tüntetések is hozzátartoznak a demokrácia mindennapjaihoz. Az erőszak, a rombolás, a vandalizmus viszont nincs rendben.” A miniszterelnök szerint a helyzet könnyen átlátható: a kormány képviseli a munkát, az otthont, a családot, a biztonságot, ezzel szemben áll az ellenzék politikája, amely egyszer már tönkretette Magyarországot. Az egyik oldalon az országot megvédeni akaró nyugodt erő, a másikon pedig az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések – húzta alá. Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára a PestiSrácok.hu-nak adott interjújában az ellenzéki tüntetések, illetve a közmédiában történtek kapcsán úgy fogalmazott: „Nagyon fáj, hogy 2006-tal akarják szembeállítani azt, amit ma az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, vagy Kunhalmi Ágnes tesz. Olyan alakítások ezek, amelyek celebekre jellemzőek egy közepes valóságshowban. Biztos vagyok abban, hogy az ellenzéki politikusok szavazói is szégyenkezve nézték ezt az alakítást.” Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Azonnali.hu-nak adott videóinterjújában a rongáló tüntetők kapcsán úgy fogalmazott, hogy „nem haragszik rájuk, mert mindenkinek vannak rossz pillanatai. És kétségtelen, hogy ez nagyon rossz pillanat volt.”

Annak kapcsán, hogy Kövér László házelnök a PestiSrácok.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy egy neobolsevista társaság randalírozott a Kossuth téren, és ez a csőcselék pontosan ugyanazt a magatartást tanúsítja az utcán, amit a Parlamentben az ellenzék, Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott: „Kövér László értelmetlen vagdalkozása a legbiztosabb jele annak, hogy az ellenzék jó úton jár. Elkezdtek aggódni.” Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa szerint „ha valaki neobolsevista, az Kövér László és a bandája”. Eközben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő úgy vélekedett: az elmúlt hetek tüntetéssorozatával „elkezdődött az Orbán-rezsim összeomlása”.

A bíróság nem jogerősen elrendelte a bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, aki pénteken az éjszakai órákban füstgyertyát dobott a Sándor-palotára – tudatta a Fővárosi Főügyészség vasárnap az MTI-vel, hozzátéve: a gyanúsított ellen másik büntetőeljárás is folyik, mert már egy korábbi demonstráción is garázda magatartást tanúsított.

MTI, PESTISRACOK.HU, AZONNALI.HU, 444.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, ATV – ESTI HÍRADÓ, MAGYAR IDŐK, NEPSZAVA.HU,