Orbán Viktor a MKIK-kel tárgyalt a koronavírus-járvány miatti szabályokról

Fotó MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) tárgyalt a koronavírus-járvány miatti szabályokról Orbán Viktor miniszterelnök kedden. „Boltok, szolgáltatások és általában az élet kereteinek, természetes kereteinek helyreállítását kívánják, és igazuk is van. De azt is meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük       meg,       hiszen    ők           közvetlen              életveszélyben    vannak” –                 közölte   Facebook              oldalán   a kormányfő. „Ugyanakkor elfogadtuk a kamara több javaslatát, amelyek ésszerűsítést és árnyaltabb szabályozást céloznak meg” – közölte, hogy a javaslatokról  a kormány szerdán tárgyalni fog. A MKIK közleményében azt írta, többek közt javaslatot tettek az üzletek méretétől függően, négyzetméter arányosan az egyidőben bent lévő vásárlók számának korlátozására, illetve arra is, hogy biztosítsa a kormány a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférését.

Megerősödve kerültek bele a családok ebbe a nehéz helyzetbe, ahhoz képest, mint tíz évvel ezelőtt, de minden családot nagyon megütött a koronavírus okozta helyzet – hangzott el Orbán Viktor legújabb videójában, melyet a hétfői, családszervezetekkel való egyeztetésről posztolt a Facebook-oldalára. Addig nem tudunk nyitni, amíg nincs beoltva minden 65 év feletti állampolgár, aki ezt kéri – hangsúlyozta a miniszterelnök. Egy hónapig a kormány a nyitáson dolgozik, de közben össze kell gyűjteni a gondolatokat, arról, hogy mit is jelent a nyitás a gyakorlatban azon kívül, hogy lehet menni dolgozni, és a gyermekeket be lehet adni az iskolába – mondta el a felvételen Orbán Viktor. A megjelent családszervezetek vezetőit és Novák Katalin minisztert arra kérte, gyűjtsék össze és dolgozzák ki, hogy mit kell másképp csinálni a poszt-Covid időszakban, mint azelőtt.

Orbán Viktor világossá tette: ezt a feladatot kell megoldani a következő egy hónapban.

Lazítás helyett drasztikus szigorítást javasol a MOK. „Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De, aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra” – fogalmazott az InfoRádió megkeresésére a testület elnöke. Kincses Gyula a hétfői MOK-közleményből ezúttal szóban azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy „inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ”.

Az Emmi az ATV Híradó kérdésére annyit reagált a hétfői közleményre: „abban kérjük a Magyar Orvosi Kamara segítségét, hogy az oltásellenes orvosokat állítsák az oltás pártjára.”

A DK szerint a miniszterelnöknek a legújabb, egyben legdrámaibb halálozási rekord napján inkább a MOK-kal kellene tárgyalnia. „Szomorú, hogy a miniszterelnöknek a mai napon is volt fontosabb dolga a magyarok életénél” – írták.

MAGYARNEMZET.HU, MTI, MANDINER.HU, INFOSTART.HU, ATV.HU