Orbán Viktor: A Magyarországról álhíreket terjesztők kérjenek bocsánatot a magyar emberektől!

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfő délután. „Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik” – írta levelében a Fidesz elnöke. „Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig éppen ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült.

Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt, bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat” – fogalmazott, hozzátéve: „az álhírek terjesztésébe sajnálatos módon nemcsak formális politikai ellenfeleink, hanem egyes EPP-s politikusok is aktívan bekapcsolódtak”. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke „több alkalommal kijelentette, hogy a magyar törvény, amely szabályozza a kormány különleges hatásköreit a veszélyhelyzet alatt, nem ütközik európai uniós jogszabályokba”, és felidézte: az Európai Parlament április 17-én határozatban ítélte el Magyarországot. „Azzal, hogy egyes hazugságokat a határozat szövegébe foglaltak, az európai parlamenti képviselők nevetség tárgyává tették magukat és intézményüket is” – tette hozzá.

A miniszterelnök megköszönte valódi szövetségeseinek, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére hűségesek maradtak az igazsághoz, és kiálltak az ország mellett, és hangsúlyozta: „Azoktól pedig, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak, elvárom, hogy bocsánatot kérjenek a magyar emberektől, és levonják a megfelelő következtetéseket”. Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a levelet angol nyelven Európa-szerte 53 néppárti pártelnöknek, magyar nyelven 4 pártelnöknek, valamint a Most/Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökségének küldték el.

MTI