Orbán Viktor: A magyar érdek az, hogy a törökök Szíria felé nyissák ki a kapukat a migránsok előtt

Fotó: Network.hu

Magyarországnak az az érdeke, hogy Törökország Szíria felé nyissa ki a kapukat a migránsok előtt – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök kifejtette: Törökországban több mint hárommillió migráns tartózkodik, és Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, ha a világ nem vállal át a terhekből, ha az Európai Unió nem ad pénzt, akkor ezeket az embereket „kiengedi”. A migránsok vagy Szíria, vagy Európa felé mehetnek: ahhoz, hogy Szíria felé, vagyis hazafelé induljanak, katonailag stabilizálni kell az ottani területeket, „ha jól értem, ez történt most”, létrehoztak egy biztonsági zónát – mondta Orbán Viktor. Ha azonban a törökök az Európa felé nyíló kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz. „Az az elemi magyar érdekünk, hogy ez ne következzen be, Röszkéből egy is elég volt” – fogalmazott a kormányfő, aki ezért javasolta azt is, hogy adjanak pénzt a törököknek a stabilizált, elfoglalt területeken felépítendő városokra. A szíriai török offenzívát egyebekben úgy kommentálta: miután az Egyesült Államok megállapodott a törökökkel, „nekünk itt külpolitikailag több tennivalónk nincs”, egész egyszerűen egyet kell érteni a NATO két legnagyobb haderejével.

Deutsch Tamás szerint többszázezer szíriai migráns indulhat meg Európa felé, ha az unió nem tud megegyezni Törökországgal. A Fidesz európai parlamenti képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában úgy vélte, Magyarország érdeke, hogy Ankara mihamarabb visszatelepítse a menekülteket Szíriába.

Az MSZP az Országgyűlésben határozati javaslatban kezdeményezi a török fegyverüzlet azonnali leállítását – derül ki a párt közleményéből. A szocialisták úgy vélik, az Orbán-kormány fedezi az agressziót, blokkolja a közös európai fellépést és fegyverüzletet kötnek azzal a Törökországgal, amely fegyveres erővel akar népességcserét végrehajtani a határain túl, Szíriában.

Az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Államnak terrorszervezet harcosainak hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az abból származó bevételekhez – jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Brüsszelben pénteken. Mark Esper a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az Egyesült Államok csökkentett jelenlétét fenntartja Szíriában.

MTI, MANDINER.HU,