Orbán Viktor a libanoni miniszterelnöknek: Szívünk és gondolataink önökkel vannak / Magyarország egymillió euróval támogatja a kármentést

Fotó MTI, EPA, Wael Hamzeh

Meghaladja a százat a bejrúti kettős robbanás halálos áldozatainak száma – közölte szerdán a Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva. A híradás szerint a hatalmas erejű detonációban több mint négyezren sérültek meg. Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja – közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője. A libanoni kormány közölte: házi őrizet alá helyeztet meg nem nevezett számú kikötői illetékest, amíg kivizsgálják, hogyan robbanhatott fel a kikötőben évek óta tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát, illetve Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánítják és kéthetes szükségállapotot hirdetetnek ki.

A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán. Menczer Tamás úgy fogalmazott: a minisztérium megdöbbenéssel értesült a pusztító libanoni robbanásról, és együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek, valamint Libanon mellett áll ebben a szörnyű helyzetben. Kollégáik jól vannak, készek arra, hogy szükség esetén segítsék a magyar állampolgárokat – tette hozzá.

Magyarországi reakciók

Levélben kondoleált Orbán Viktor miniszterelnök libanoni kollégájának, Hasszan Diabnak a Bejrútban történt tragikus robbanás kapcsán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerda reggel. „A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek” – írta a libanoni miniszterelnöknek Orbán Viktor. Hozzátette: „gondolataink és szívünk önökkel vannak”. A magyar kormányfő biztosította hivatali partnerét arról, hogy Magyarország készen áll segítséget és támogatást nyújtani Libanonnak ebben a nehéz időszakban – mondta a sajtófőnök.

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót ajánl fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Hozzátette: a forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják. Havasi Bertalan beszámolt arról is, hogy a nap folyamán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI) a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután kiderült, hogy a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is életét vesztette a keddi robbanásban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon beszélt Charbel Vahba libanoni külügyminiszter kollégájával a bejrúti robbanás kapcsán. Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében azt írta: „a kollégának érezhetően jól esett a telefonhívás, többször is megköszönte a magyarok támogatását és szolidaritását”. A két miniszter abban maradt, hogy ha már látják az újjáépítés során felmerülő szükségleteket, akkor újra jelentkeznek, hogy egyeztetni tudjanak a további segítségnyújtásról – írta Szijjártó Péter, aki bejegyzését azzal zárta: „Sok erőt, Libanon!”.

Nemzetközi reakciók

A libanoni hatóságok kérésére az Európai Unió (EU) aktiválta polgári védelmi mechanizmusát, amelynek keretében több mint száz magasan képzett tűzoltót küld az országba a szükséges felszerelésekkel, valamint rendelkezésére bocsátotta Kopernikusz nevű műholdjának felvételeit – közölte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos szerdán. A kezdeményezéshez szerda délutánig Hollandia, Görögország és Csehország, valamint Franciaország, Lengyelország és Németország erősítette meg hozzájárulását. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Kijelentette, az EU kész további támogatást nyújtani Libanonnak.

Csehország speciális mentőcsapatot küld Bejrútba, amely segíteni fog a keddi robbanás által összedöntött vagy megrongált épületek romjainak átkutatásában, illetve tízmillió korona (135 millió forint) értékű humanitárius segélyt is küldenek Libanonnak. Franciaország két katonai repülőt, 55 szakembert, 15 tonna felszerelést és egy 500 fő ellátására alkalmas mobilkórházat küld az országba – jelentette be az Elysée Palota. Oroszország egy mobilkórházat telepít – jelentette be szerdán a rendkívüli helyzetek minisztérium. A két ország közötti háborús feszültség ellenére Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak, és több izraeli kórház is jelentkezett sebesültek ellátására – közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Az ENSZ hágai székhelyű libanoni különleges bírósága bejelentette szerdán, hogy elhalasztja az ítélethirdetést Rafík Hariri volt libanoni kormányfő 2005-ös meggyilkolása ügyében. A perben pénteken hirdettek volna ítéletet, az új dátum augusztus 18.

MTI, 24.HU MANDINER.HU, MAGYARNEMZET.HU, HÍR TV HÍRADÓ