Orbán Viktor: A kultúrharc nem Magyarországon, hanem Európában van

Fotó: Szecsődi Balázs, Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Kultúrharc nem Magyarországon, hanem Európában van, és ez az európai kultúrharc valójában a saját kultúránkért folytatott harc” – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Hagyományok Házának székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán. „Néha azt hallom, hogy Magyarországon kultúrharc zajlik. Azt gyanítom, hogy az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik” – fejtette ki a kormányfő, aki szerint azonban Magyarországon „inkább
kultúrbéke van, és lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy a jövőnket a családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni”.

 

Orbán Viktor kiemelte: egy ország jövőjét nemcsak gazdasága, katonai ütőereje és politikai befolyása alapozza meg, hanem kulturális teljesítménye is, ezért szavai szerint minden kultúrára elköltött forint befektetés a jövőbe, egy magyar és keresztény, vagyis egy európai jövőbe. Sokat vitatkoztak magyarhonban arról, ki a magyar – tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve: „az
a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”, a Hagyományok Házának ezért küldetése hozzásegíteni minket, hogy „az unokáink is magyarok lehessenek”. (HVG)

Fotó: Magyarországi Evangélikus Egyház

Emmi: Prőhle Gergely távozik a PIM éléről / Rétvári Bence: Csendes őrségváltás zajlik a kultúrában Prőhle Gergely főigazgatói megbízatása novemberi 1-i hatállyal, közös megegyezéssel megszűnik a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) – közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca köszönetet mondott Prőhle eredményes és kiemelten hatékony munkásságáért. Az InfoRádiónak nyilatkozva Prőhle Gergely megerősítette, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kezdeményezésére október 31-ével, közös megegyezéssel befejezi főigazgatói tevékenységét a PIM élén. Elmondta: az erről szóló megállapodásban indoklás nem szerepelt, de beszélgetéseik során kiderült az, hogy „a miniszter úr másként képzeli el
az intézmény programját”. „A fenntartó miniszter másként gondolkodik, a megállapodás jól tükrözi a kialakult helyzetet” – értékelt Prőhle Gergely. A hvg.hu több forrásból úgy értesült: Takaró Mihály irodalomtörténész lehet a PIM új vezetője. A portál szerint más neve nem merült fel. A lap emlékeztet: Takaró Nyirő József, Tormay Cécile és Wass Albert munkásságának szakértője, aki a Nyugatot „kis példányszámú zsidó lapocskának” nevezte; korábban az Echo TV-ben azt fejtegette, hogy Kertész Imre egyáltalán magyar-e.
Elismeréssel adózom Prőhle Gergely teljesítményének, és köszönetemet fejezem ki neki – közölte Balog Zoltán korábbi emberi erőforrás-miniszter a Facebookon. Az egykori tárcavezető szerint Prőhle a PIM élén „bizonyította alkalmasságát”. A Fidesz nagy és széles párt, Kásler Miklósnak pedig lehet teljesen más a koncepciója a minisztérium vezetésében, mint elődjének, Balog Zoltánnak volt – kommentálta L. Simon László fideszes politikus az ATV-nek Balog Zoltán Facebook-posztját. A volt kulturális államtitkár úgy véli, nem tudni, hogy Takaró Mihály vállalná-e a pozíciót, és ha igen, a pályázata jobb lenne-e másokénál.
Előzőleg Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben szerdai adásában arról beszélt: „a kulturális életben egyfajta csendes őrségváltás zajlik”.
Minden időszakban újabb és újabb művészek kerülnek elő, de vannak olyanok, akik a balliberális kormányzat alatt, főleg Budapesten, a Demszky-korszakban olyan privilégiumokat élveztek, amelyek nem a teljesítményük alapján, hanem egyfajta politikai becsatornázottság alapján alakultak ki – közölte Rétvári Bence, kiemelve: azért kap most a nemzeti kultúra nagyobb támogatást, mert egy demokráciában a választásoknak kell, hogy legyen következménye. „Az emberek nemcsak általános politikai kérdésről
döntenek, hanem a kulturális élet főbb hangsúlyairól is” – húzta alá az államtitkár.

A KPE nagyra értékelte Prőhle Gergely  evangélikus egyházi vezető eddigi tevékenységét, bizonyosak vagyunk abban, hogy a kormány megtalálja annak a módját, hogy Prőhle Gergely továbbra is közösségünket szolgálja.

(origo.hu)