Orbán Viktor, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában beszélt a járványkezelésről, a rendkívüli jogrendről és a járványügyi készültségről.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Kétségkívül sikeresen védekezett az ország, sőt a jobb anyagi helyzetben lévő országokat is felülmúltuk. De fájó szívvel és együttérzéssel kell gondolnunk azokra, akik elhunytak, és azokra a családokra, akik most szenvednek.

A sikeres védekezés kulcsa az összefogás volt. A baloldalt leszámítva az egész ország összefogott, mindent megtett annak érdekében, hogy egy fegyelmezett együttműködés keretében megvédjük az országot, az emberek egészségét.

Történelmi érdemei vannak Kásler Miklósnak a járvány kezelésében. A miniszter már akkor összehívta a járványügyi szakembereket, amikor az Európai Unió még arról beszélt, hogy nincsen semmi baj. Éppen ezért sikerült elkerülni a tömeges megfertőzések szakaszát.

A rendkívüli jogrendre azért volt szükség, mert nem kellett minden rendelettel a Parlament elé menni, és nem kellett huzakodni a baloldali ellenzékkel, és egy óra alatt tudott dönteni a Kormány a szükséges intézkedések bevezetéséről. A nyáron már csökkenő tendenciát mutathat a járvány, de ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt, mert nincsen vakcina. Éppen ezért járványügyi készültségben vagyunk, az Operatív Törzs továbbra is naponta fog ülésezni.

Azok a polgármesterek, akik a baloldali pártok utasításait követték, azok rosszul teljesítettek, de nem a baloldali ellenzékkel kell törődni, hanem az élet normális mederbe való visszatérésével.

Reális annak a veszélye, hogy újra terjedni kezd a vírus, mert a veszély nem múlt el. Éppen ezért a védelmi intézkedéseket, a védőtávolságot, és az arc eltakarását tartsa be mindenki, akkor nem lesz baj.

Van egy vita Magyarország és a brüsszeli bürokraták között, ami arról szól, hogy ki dönti el, hogy kivel éljünk együtt. A baloldal és a brüsszeli bürokraták szerint nem mi döntünk arról, hogy kivel éljünk együtt, de a magyarok többsége ezzel nem ért egyet. Egész Európa biztonságára veszélyes ez. Most 130 ezer ember van a balkáni útvonalon, akik be akarnak jutni az unióba. Az új intézkedések értelmében most már a migránsok a magyar határon kívül várakozhatnak, a nagykövetségeken adhatják be a kérvényüket. Ez a migránsoknak biztosan rosszabb, de ha Brüsszel így akarta, akkor ez van.

Azoknak a száma, aki álláskeresési járadékon volt tegnap az 101 ezer fő volt, és 75 ezer ember már több mint három hónapja állás nélkül van. 173 ezer olyan magyar ember van, aki dolgozni akar, és a kormányhoz fordult. 200 ezerre nőtt a közmunkás keret, 3 ezer toborzott katona számára van hely.

Már több mint 100 milliárdot adtunk a beruházásokra, ennek köszönhetően sokkal hamarabb találunk vissza a korábbi növekedési szintre. A következő hónapokban minden energiánkat a gazdasági újraindítására fordítjuk.

Nem segéllyel kell segíteni, hanem munkával – annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus tönkretett! A megalapozott bizakodás és a lelkesedés határán áll a Kormány.

Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala