Orbán Viktor a koronavírus-helyzet aktuális állásáról is tájékoztat

A kép forrása: fuhu.hu

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában beszél az aktuális helyzetről. 

Orbán Viktor: Az ország eddig jól vizsgázott

Orbán Viktor szót arról is, hogy a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítjuk. Az ország eddig jól vizsgázott.

Rengeteg krízisen kellett már túljutnunk, és minden eddigi válsághelyzetben Magyarországon az emberek összetartanak és összefognak.

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden amit emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni – mondta a kormányfő

Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem szabad megadni magunkat az ismeretlen fenyegetés előtt. A határokat, amilyen irányból le kell zárni, ott rendőri erő kell. Szólt arról is, hogy akik nem tarják be a hatósági karantén szabályait, azokkal szemben adott esetben erő kell. A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is. Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez – tette hozzá. Az eszközök esetében újabb megrendeléseket tettünk.

Még nagyon sokáig tarthat ez a mostani állapot

Ez egy ismeretlen vírus, ezért is van mindenki tele félelemmel – mondta a kormányfő. A tudománynak az állításaira, és a tapasztalatokra tudunk építeni.

Európában is akár több hónapig felfelé haladhat a megbetegedések száma, és utána is sokáig tarthat a lefelé menet.

Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik a következő időszakban – mondta Orbán Viktor. A magyar jogrend képes ehhez alkalmazkodni.

Meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Jómagam javasoltam az európai helyzet függvényében ezt a mostani veszélyhelyzetet – mondta Orbán Viktor. Közölte, hogy ez a jogrend sokáig fenntartható, de az biztos, hogy két hét múlva a parlamentnek ezt meg kell hosszabbítania. Ez egy világjárvány, lehetett reménykedni egy ideig, hogy Európát elkerüli, de Olaszországból szétterjedt – tette hozzá. Kínában a megbetegedések száma alacsonyabb, mint a gyógyultaké, csak a csúcspontját hagyták el a járványnak.

Óvatosan kell bánni ezzel a helyzettel

Orbán Viktor miniszterelnök a meghozott óvintézkedésről azt mondta, hogy ez nálunk mást jelent, mint más országokban. Olyan intézkedéseket lehet meghozni most, amelyet a vészhelyzet súlyossága indokol, így gyors és azonnali intézkedéseket lehet hozni – tette hozzá. Az elmúlt 30 évben nem volt ilyen Magyarországon. Óvatosan kell bánni ezzel a helyzettel – mondta a kormányfő.

Forrás: Kossuth rádió, origo.hu, Kovács András