Orbán Viktor a karmelita kolostorban fogadta Azerbajdzsán köztársasági elnökét

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt. A hivatalos látogatás keretében az orosz-ukrán háború okozta gazdasági és energetikai válság során felértékelődött stratégiai partnerség fontosságáról tárgyaltak a felek.

Azerbajdzsán köztársasági elnökével Novák Katalin államfő is találkozott: témáik a jövőben szorosabbá váló két ország közötti energetikai együttműködések.

Az államfő katonai tiszteletadás mellett fogadta Ilham Alijevet az Országház előtt.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök vasárnap érkezett Magyarországra a feleségével. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint Altusz Kristóf, a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatója fogadta.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter Mikajil Jabbarov azerbajdzsáni gazdasági miniszterrel tárgyalt múlt kedden: arról beszélt a külügyminiszter,  hogy a megnövelt azerbajdzsáni földgázkitermelésnek fontos szerepe lehet Magyarország és Közép-Európa energiabiztonságában. Ennek, mint mondta, előfeltétele a térségbeli infrastruktúra fejlesztése, amihez elengedhetetlen az európai uniós támogatás. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán jelentősége a súlyos energiaválság miatt megnőtt Európa szempontjából, a diverzifikáció ugyanis rövid- és középtávon leginkább a dél-kaukázusi országban kitermelt földgáz mennyiségének fokozásával lehetséges.

Forrás: Magyar Nemzet, MTI

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/01/orban-viktor-a-karmelita-kolostorban-fogadta-azerbajdzsan-koztarsasagi-elnoket