Orbán Viktor: A helyzet nehéz, de kézben tartjuk!

Fotó Facebook, Orbán Viktor

Terepszemle az árvízi védelmet irányító központban. A helyzet nehéz, de kézben tartjuk! – írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az országos műszaki irányító törzsnél, ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet.

A kormányfő meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról.

Megállapították: az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helyt állnak és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért.

A miniszerelnök a most közzétett videóban többek között György Istvánnal, a területi közigazgatásért felelős államtitkárral beszélt, akinek elmondta, hogy a szakemberek kézben tartják a helyzetet, jó kommunikációs rendszerrel összekötötték a helyi szintet a központtal. Nincs olyan információ, ami nem jut el hozzájuk, vagy útközben elveszne bármilyen okból. Darabra tudják, hogy hol, mennyi homozsák van, és azt is tudják, melyik utca melyik házszámnál van kiöntés, vagy ment be a víz a pincébe.

„Lesz egy nehezebb helyzetünk csütörtökön délen, a Drávánál, de azt is kézben tartják, úgy látom” – mondta Orbán Viktor, aki ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy mivel nem lehet tudni, esik-e még, ezért készüljenek fel arra, hogy szükség esetén össze tudják hívni a védelmi bizottságot.

Forrás: hirado.hu

áradnak a folyók Magyarországon

Országszerte áradnak a folyók itthon. A Mura már lakóházakat is elöntött, de a Drávánál is kritikus a helyzet. A vízügy munkatársai a nap 24 órájában dolgoznak az érintett területeken. A szakemberek arra számítanak, hogy a Dráva egész magyarországi szakaszán rekordközeli, vagy azt meghaladó szinten tetőzhet a folyó.

Vízesésként zubog a kiöntött Mura egy lakóház udvarán. Szinte mindent elborított a betörő víz egy muraszemenyei háznál. Az ingatlant lassan csak gumicsónakkal lehet megközelíteni, akkora a vízszint.

A település több pontján is megkezdődött a védekezés. Nyúlgátakat építettek, hogy megerősítsék a partfalat.

A levonuló ár az utakat sem kíméli. Egy kisebb tóvá változott a Murarátka és Letenye közötti útszakasz. A vízügy munkatársai egy mobilgáttal le is zárták ezt a részt, hogy az áradó folyó ne veszélyeztesse az itt élőket .

A magyar–horvát határszakaszon a folyó vízszintje hétfőn folyamatosan emelkedett.

Hatalmas tempóban árad a Dráva is. 1972-ben 596 centiméteres volt a vízállás Drávaszabolcsnál, szerdára pedig akár a 600 centimétert is meghaladhatja.

Van egy zsilip, amely sajnos átengedi a vizet, ott ellennyomó medence építése folyik. Illetve a kollegáim fokozatosan figyelik a műveket és, ahol be kell avatkozni, ott beavatkozunk” – mondta Lórincz Gábor, a Dél Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Sellyei szakaszmérnökség szakaszmérnöke.

Majlátpusztánál el is kezdték a homokzsákok kipakolását. Nyúlgátakat építenek, 2 sorban, kötésben, jól letaposva. A védekezésre szükség is lesz, mert ez az ártér keddre már teljesen víz alá kerülhet.

Barcsnál a szabadstrandot már teljes egészében elöntötte a Dráva. Már a padok ülőmagasságnál van a víz szintje, és csak centiméterekre van a víz szintje a part melletti kerékpárúttól is.

Hétfőn reggel 8 órakor, 3 és fél méteres vízmagasságot mértek. Ez azonban még közel sem a tetőzést jelenti – mondta Sasvári Bernadett, a közmédia tudósítója.

A következő napokban több mint 2 méteres vízszintemelkedésre számítanak a szakamberek

– tette hozzá a tudósító.

A folyó a szakemberek szerint szerdán tetőzhet. Barcsnál jelenleg másodfokú készültség van érvényben.

A Dráván Őrtilosnál azonban már megdőlt a valaha mért legmagasabb vízállás rekordja, folyamatosan érkezik a víztömeg, itt a kollégák, hogyha szükséges, akkor azonnal műszaki segítséget nyújtanak az önállóan védekező önkormányzatoknak, hiszen ott a településvezető a védelemvezető, de hogyha ők jelzik, akkor azonnal mennek a vízügyes kollégák, ahogy erre már példa is volt” – fogalmazott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

A Rábán Körmendnél viszont már elkezdődött az apadás is, miután reggel 550 centiméternél megtörtént a tetőzés. Bár a folyó kilépett a medréből, lakóházakat nem veszélyeztet a víz.

Borsodban is tetőzött a Sajó hétfő reggelre Sajópüspökinél, 365 centiméteres vízállással. Az áradás miatt négy útszakaszt le is kellett zárni a vármegyében. Már több település kért segítséget a védekezéshez, ezért a vízügy folyamatosan vezényli a szakembereit a kritikus folyószakaszokhoz.

Orbán Viktor: A helyzet nehéz, de kézben tartjuk!

A vízügyi igazgatóságnál tett látogatásáról egyeztetett telefonon Orbán Viktor György István területi közigazgatásért felelős államtitkárral – derült ki a miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött videóból.

Orbán Viktor a nap folyamán a tájékoztatás kért az árvízi védekezés helyzetéről.

„Akikkel beszéltem, azok kézben tartják a dolgot, ezek komoly szakemberek. Részben úgy látom, hogy nagyon jó kommunikációs rendszerrel összekötötték a helyi szintet a központtal” – fogalmazott a miniszterelnök.

Nincs olyan információ, amely vagy ne jut föl, vagy útközben elveszne bármilyen okból – emelte ki az államtitkárral való egyeztetésen a kormányfő.

„Darabra tudják hol, mennyi homokzsák, azt is tudják, hogy melyik utca, melyik házszámnál van kiöntés, vagy ment be a pincébe”

– mondta Orbán Viktor.

Lesz egy nehezebb helyzetünk csütörtökön délen, a Drávánál – fogalmazott a miniszterelnök, kiemelve: úgy látja azt is kézben tartják. Orbán Viktor az illetékes államtitkárnak jelezte azt is: készüljön arra, hogy a védelmi bizottságot azonnal összehívhassák, amennyiben – ahogy a kormányfő fogalmazott – mégis túlnőne a vízügyön a probléma. Egyúttal támogatásáról biztosította György Istvánt.

Árvízkörkép

A Dráva több szakaszán rekord, vagy rekord közeli lehet a tetőzés. Drávaszabolcson már egy lakóház is veszélybe került. A településről Sasvári Bernadett, a közmédia tudósítója jelentkezett be. Elmondta, hogy nemcsupán a hivatásos katasztrófavédelmi munkatársak vannak a helyszínen, hanem hat önkéntes tűzoltóegység is megérkezett, akik segítenek a homokzsákok pakolásában.

Drávaszabolcsnál csütörtökön fog tetőzni a Dráva, 6 méter fölött lesz majd a legmagasabb vízszint, ez pedig meghaladja az 1972-ben mért szintet – tette hozzá a tudósító.

A Mura még mindig nem tetőzött és a korábbiaknál ugyan lassabban, de még mindig árad. Tótszerdahelyről Stanics Adrienn, a közmédia tudósítója elmondta, hogy az ott élők sem számíthatnak nyugodt éjszakára, hiszen a tetőzés éjszakára várható.

Tótszerdahelynél a Mura vízszintje 2 métert emelkedett 24 óra alatt, és most a lakosok attól tartanak, a víz áttöri a gátat, és lakóházakat önt majd el – tette hozzá.

Letenyénél a Mura vízszintje már néhány órája rekordközeli volt, így könnyen lehet, hogy itt is megdől a 2014-ben rögzített rekord – mondta a tudósító.

Forrás: hirado.hu