Orbán Viktor: A helyzet komoly, de ijesztgetni nem kell az embereket

Forrás MTVA

A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! vendége volt ma reggel. Cikkünk frissül.

Órákon belül döntés születik a halasztható műtétekről

A miniszterelnök az operatív törzs üléséről érkezett. „A helyzet komoly. Elérte a családokat, rokonokat, már mindenkinek van érintett ismerőse ”– mondta Orbán Viktor. Megemlékezett Szőcs Gézáról, aki koronavírusban halt meg.

Azt tudom mondani, hogy november 21-re elemzésünk szerint kell 2200 intenzív ágy, ahol van lélegeztetőgép. December 10-n 4480 intenzív ágyra lesz szükségünk, ez 32 ezer betegágyat jelent. Ezt még tudjuk tartani.

Ha a fertőzés túlmegy ezen, akkor is kórházakon kívül biztosítjuk a helyeket. Órákon belül döntés születik a halasztható műtétek elhalasztásáról.

Ez egy szakmai kérdés, a szakértő döntésektől függ.

A 76 év felett van az elhunytak átlagéletkora. A miniszterelnök figyelmet és belátást kért a fiataloktól.

A magyarországi 3200 településből csak 700-ban nincs jelen a járvány. Hét iskolában nincs semmilyen oktatás, 23 iskolában van távoktatás és 78 ahol vegyes oktatás zajlik.

Van egy vita, hogyan beszéljük a vírusról. Nem szeretném ijesztgetni a magyarokat, őszintén szeretnék beszélni: a helyzet nehéz egyes helyeken súlyos de képesek vagyunk kezelni.

„Ha most ősszel összefogunk és betartjuk a szabályokat akkor együtt és csak együtt sikerülni fog” – hangsúlyozta.

Folyamatosan mérlegeljük a szigorítások lehetőségét. A kormányfő elmondta, hogy hétfő óta nagyot változott a világ.

Azt látom hogy az emberek betartják a szabályokat. Jobb az arány mint amire számítottam – mondta. Az ellenőrzések szúrópróbaszerűek, de folyamatosak. Amikor azt látjuk, hogy nem tartják be a szabályokat, akkor bezárjuk a mozit, éttermet – tette hozzá.

Őszintén és komolyan kell beszélni egymással és úgy látom hogy az emberek ezt megértették, hogy nincs más választás, minthogy betartsák a szabályokat.

Van egy olyan megközelítés, hogy vagy a gazdaság, vagy az egészségügy. Elmondta, hogy nem osztja ezt a külön gazdaság, külön egészségügy megközelítést.

Ember van.

Az embernek van egészsége és gazdasága. Ha beteg meg kell gyógyítani, de közben élni kell.

Ez nem gazdaság verzus egészségügy kérdése, a teljes embert kell nézni és az egész életet és ennek megfelelően kell meghozni a döntéseket. Amit szem előtt tartunk az a teljes ember.

A rendkívüli jogrendre most elég a 90 nap

A rendkívül jogrenddel kapcsolatban elmondta, két hétig tartott a Parlamentben a maszkviselést szigorító vita, miközben a kormánynak azonnal kellett volna dönteni. Az ellenzék két hét vita után nem szavazta meg a kormány javaslatát. „Ennek így nincs értelme” – mondta.

A Parlamentet kikerülhetetlennek tartom. Minden hibája ellenére tisztelem a magyar Parlamentet, de vannak esetek amikor gyors döntésekre van szükség. Ha a járvány gyorsan terjed, gyors döntésekre van szükség

A Parlament folyamatosan ülésezni fog és tárgyalja a törvényeket, de ezzel párhuzamosan a kormánynak lesz lehetősége, joga rendeleteket hozni.

Tavasszal azért volt időkorlát nélkül a rendeleti kormányzás, mert nem tudtuk meddig tart a járvány. Most 90 napra kértük, de nem azért mert az ellenzék kérte, hanem azért mert látjuk az alagút végét.

A vakcina látóhatáron belül van már

Egyre megbízhatóbb híreink vannak a vakcináról és be tudjuk lőni, mikor állhatnak rendelkezésre.

„90 nap múlva más lesz a helyzet, mert valamilyen vakcina, valamilyen mennyiségben rendelkezésre áll” – mondta. „Úgy látom, hogy ha jól szél fúj, jó szerencsénk van és a jó Isten is megsegít minket, akkor ez a 90 nap elegendő lesz”.

A terror már szinte már a szomszéd faluban jár

Orbán Viktor a bécsi terrortámadásról azt mondta, hogy ezek a merényletek figyelmeztető lövések, emlékeztetnek minket, hogy a járvány mellett más dolgok is fenyegetik az európai embereket.

A kormánynak most egyszerre kell döntést hoznia járványügyi kérdésekben, és arról, hogy a TEK azonnal vonuljon ki az osztrák határra. „Most ilyen idők vannak. Hol a járvány, hol a terroristák” – mondta.

„Mindent megtettem, és elmondtam ahol tudtam, hogy Európában vegyék le a szemellenzőt. Az a gondolkodás ahogy a migrációt sok ország vezetője kezeli, az öngyilkosság” – mondta. Európa jövőjének az ügyében

a bevándorlás nem megoldás, hanem a probléma forrása

lesz.

Forrás: kossuthradio.hu, hirado.hu