Orbán Viktor a civiltörvény kritikájáról: Tapasztalható egy „liberális imperializmus”

Fotó MTI, Mohai Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése szerint uniós jogot sért a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény, úgy reagált: Nyugat-Európából és az amerikai baloldal részéről tapasztalható egy „liberális imperializmus”. Megpróbálják ugyanis a világlátásukat ráerőltetni máshogy gondolkodó országokra, és nemzetközi bíróságok is gyakran részei e hálózatnak, bizonyos bírói ítéletekből kiolvashatók háttérhatalmi szervezkedések – mondta. A nemzetközi – különösen emberi jogi – ítélkezésben részt vevő magyarokat látva pedig könnyen megtalálni az összefüggést a „Soros-féle nemzetközi hálózattal, amely a liberális imperializmusnak a nyugat-európai főparancsnoksága” – mondta. Az ítéletről szóló hírekben viszont az is szerepel – folytatta -, hogy az átláthatóság joggal kitűzött cél, csak ezt kevesebb korlátozással kell megvalósítani, „tehát nem lesz nehéz ezt az ítéletet betartani”. Közölte: a külföldről politikai célból küldött minden forintról minden magyar tudni fog. A miniszterelnök arról is beszélt, vannak olyan magyar politikai szereplők, akik csökkenteni akarják az ország szuverenitását, minél több jogot adnának Brüsszelnek, és amikor a függetlenség veszélyben van, akkor nem a magyarok oldalán, hanem mindig az idegenek oldalán találni őket. Az új nemzeti konzultációról Orbán Viktor azt mondta: ha a nemzeti függetlenségért kiálló kormánya van az országnak, akkor folyamatos a küzdelem a nemzetközi színtéren és a belső ügynökökkel szemben, akik „felírják a saját homlokukra, hogy őket Soros György fizeti”. Ezért nem elég egyszer, négyévente közös álláspontot kialakítani, más időpontokban is demonstrálni kell a magyarok többségében azonos álláspontját bizonyos kérdésekben – fejtette ki.

Az eredeti célok továbbra is érvényben vannak, a kormány biztosítani akarja a civil szervezetek átláthatóságát, amely a társadalom részéről is jogos elvárás. Találni fogunk megoldást erre – mondta Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Magyar Hírlapnak. „A hazánkkal szemben hozott ítéletek mögött felsejlenek az európai egyesült államok hívei, a nemzetállami szuverenitás lebontásán dolgozók, az európai jogot a tagállami fölé helyezők” – tette hozzá.

A magyar embereknek joga van tudni, hogy mely civil szervezeteket és kik pénzelnek külföldről – mondta Hollik

István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. Rámutatott: a Soros-szervezetek és a Soros-hálózat átláthatóságára minden korábbinál nagyobb szükség van, és ebben csak megerősítették őket az elmúlt időszak eseményei.

„Érdekes módon, ha Brüsszel beszél átláthatóságról, és ezen szöveg mögött durván tagállami jogkörökbe beavatkozó döntéseket hoz, akkor mindenkinek lelkesen kell tapsolni” – fogalmazott Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az MSZP közösségi oldalán arról ír, hogy törvényjavaslatot nyújtottak be, amellyel kezdeményezik a civil szervezetek listázását lehetővé tevő törvény hatályon kívül helyezését, továbbá a létrejött adatbázisok törlését, illetve a kiszabott bírságok visszafizetését.

„Engem kicsit megijeszt, ha a magyar igazságügyi miniszter tényleg nem érti: az van az ítéletben, hogy veszítettek”- írta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője közösségi oldalán az uniós bírósági döntéssel és az arra adott korábbi miniszteri reagálással kapcsolatban. A momentumos politikus felvetésére Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán azt írta: ”sem a 444, sem Donáth Anna nem tud/akar helyesen értelmezni egy sajtóközleményt. Ha már itt tartunk, engem meg ez ijeszt meg. Nem kicsit, nagyon… „ Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az Európai Bíróság ítélete megerősítette a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény célkitűzését, az átláthatóság biztosítását.

MTI, RIPOST.HU, ATV.HU, 444.HU, MAGYARNEMZET.HU, MAGYAR HÍRLAP