Orbán Viktor: A békéhez erő kell! Fejlesztjük a magyar-szerb hadiipari együttműködést

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Magyarország új szintre emeli a hadiipari együttműködést Szerbiával, erről tárgyalt a miniszterelnök Belgrádban a szerb elnökkel. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic megvitatta az európai biztonsági helyzetet és az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a Nyugat-Balkán európai integrációjának lehetőségeit. A magyar kormányfő és a szerb elnök ezután egy Belgrád melletti légibázison közösen nézte meg egy katonai bemutatót, amelyen a szerb katonaság és védelmi minisztérium több mint ötezer tagja vett részt.

Magyarország és Szerbia hadiipari együttműködésének elmélyítése volt a témája Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szombati belgrádi tárgyalásának. A magyar miniszterelnököt szerbiai útjára Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója és Kovács József nemzeti információs államtitkár is elkísérte.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic az egyeztetésen áttekintették Magyarország és Szerbia katonai együttműködésének lehetőségeit.

Megállapították:

a következő években megnyílik az út a haditechnikai és haderőfejlesztési kooperáció új szintre emeléséhez.

A miniszterelnök és a szerb elnök megvitatták az európai biztonsági helyzetet és az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a Nyugat-Balkán európai integrációjának perspektíváit is.

A szerb elnökkel való tárgyalásáról Orbán Viktor a közösségi oldalán megosztott egy bejegyzést. A miniszterelnök ebben a szerbiai látogatásáról készült képek mellé azt írta: A békéhez erő kell! Fejlesztjük a magyar-szerb hadiipari együttműködést.

Ezután Orbán Viktor a szerb elnökkel közösen a batajnicai légibázisra ment, ahol megtekintették a Gránit 2023 nyilvános katonai bemutatót, amit a szerb fegyveres erők napja alkalmából rendeztek meg.

Az eseményen a szerb katonaság és védelmi minisztérium több mint ötezer tagja vett rajta részt. Összesen 2300 harci eszközt vonultattak fel, közöttük a szerb haderő repülőgépeit, helikoptereit, pilóta nélküli repülőit, páncélos járműveit, tankjait és légvédelmi rendszereit. Szerbia nem tagja egyetlen katonai tömbnek sem, és ragaszkodik katonai semlegességéhez.

Forrás: hirado.hu