Orbán váratlanul lefaragott a sportra költhető tao-pénzekből

A kép illusztráció. - A kép forrása: fejér-diáksport.hu

A Polgári Kisgazdáknak mindig az volt a véleménye, hogy a TAO-pénz is közpénz. Támogatjuk a sport fejlesztéseket, de mindig mértékkel. (kpe)

Az űrlap teteje

És nem is keveset: a csúcson 113 milliárd ment látványsportokra, ettől az évtől azonban már legfeljebb 50 milliárdot lehet jóváhagyni.

Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látványcsapatsportok tao-támogatása – ez derül ki a december 27-i Magyar Közlönyben a miniszterelnök aláírásával közzétett kormányrendeletből.

Mindez a 24.hu szerint azt jelenti, hogy a kormány tízmilliárdokkal vágja vissza a futballra, jégkorongra, kézilabdára, kosárlabdára, röplabdára és vízilabdára költött közvetett állami támogatás éves keretét. A döntés azért is meglepő, mert a csúcson, 2016-ban például 113 milliárd forint ment a társasági adóból látványsportokra.

Az új felső korlát egy másik újdonságot is hoz a lap szerint: az összeget előre elosztják az egyes sportágak között. A szövetségeknek január 15-ig kell beadniuk a programjaikra vonatkozó fejlesztési tervet az Emmihez, ebben pedig arról is nyilatkozniuk kell, mekkora összeget szeretnének az elérhető 50 milliárdból.

A pénz elosztásáról szóló határozatot a Kásler Miklós vezette tárca február 15-ig teszi közzé, ebből fog kiderülni, melyik sportág lesz a legnagyobb vesztese az átalakításnak. A lap ugyanakkor már most úgy számol, hogy a futball és a kézilabda biztosan nagy árat fizet, az előző években ugyanis rengeteg pénzt könyvelhettek el, de a mostani keret alapján szinte biztos, hogy mindkét terület hatalmas összeget bukik majd.

(hvg.hu)