Orbán: Utcai harcosként kell megharcolnunk még az egyértelműen jó döntéseinkért is

Fotó: Szecsődi Balázs, Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt, az ország gazdasága folyamatosan fejlődik, emelkednek a bérek, ennek ellenére az Európai Unió nyugati tagállamai és Brüsszel folyamatosan támadják a kormányt.

Sikeres volt a kormány által meghirdetett gazdaságpolitika – erről beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök arra reagált, hogy a KSH napokban közzétett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a harmadik negyedévben. Orbán szerint a magyar gazdaság alig nyolc év alatt egy erőteljes, növekedni tudó, ütésálló gazdasággá vált, annak ellenére, hogy a szocialista kormány 2010-ben egy kivéreztetett országot hagyott maga után.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor még van mit javítani: Orbán javulást vár a szakképzés, valamint a kis- és közepes vállalkozások vállalatvezetési képességeinek területén is.

A miniszterelnök beszélt a Kásler Miklós által nemrég bejelentett, 72 százalékos egészségügyi béremelésről is, amelyet 4 év alatt kapnak meg az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők és egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Orbán szerint mivel ezt vállalta a kormány, teljesíteni kell, de mindez nincs garantálva, mivel nem látni előre, hogyan teljesít majd a következő években a gazdaság.

Orbán Viktor a nemrég indított, családokról szóló nemzeti konzultációról szólva azt mondta: a nemzeti konzultáció intézménye bevált, az íveket egyre többen küldik vissza a kormánynak. A miniszterelnök kiemelte, nehéz minden ember véleményét kikérni, nem is lehet, de ha a kormány képes együttműködési pontokat létrehozni, az stabil gazdaságot és stabil politikát eredményez. A nemzeti konzultáció különösen „külföldi csatákban” fontos eszköz: a kormányfő szerint például a migrációról szóló konzultációval az ország világosan kifejezte a véleményét Brüsszelnek.

A miniszterelnök kitért a kormányzat Verhofstadt-ellenes plakátjára, amelyet nemrég Brüsszelbe küldtek. Orbán szerint a belga rendőrség fellépése, amely kötelezte a kabinetet a plakát eltávolítására, annak a jele, hogy Nyugat-Európa vezetése nincs hozzászokva ahhoz, hogy valaki felvállalja a véleményét.

Semmilyen demokrácia sem tökéletes

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Brüsszelben a politikusok is egyre kevésbé vállalják fel véleményüket, ami betudható egyfajta „fáradtságnak” is, ebben az esetben viszont az Európai Parlamentnek vérfrissítésre van szüksége.

A miniszterelnök szerint több nagy különbség is van a nyugati és a közép-európai országok politikája és szemléletmódja között: a legfontosabb, hogy míg a nyugat-európai tagállamokban a politikai elit meglepetéssel fogadja az esetleges támadásokat, addig a magyar kormány ehhez már hozzászokott, és ennek megfelelően támad vissza.

Itt az ember nem királykodhat, itt utcai harcosként az evidensen jó döntésért is meg kell harcolni

– mondta a kormányfő. (hvg.hu)