Orbán szövetségese kormányt alakíthat, a Politico cifra kijelentésekkel tűzdelt cikkben toporzékol

Fotó forrása index.hu

„Lengyelország zombikormánya létezésbe csoszog” – elégedetlenkedik a brüsszeli lap.

A Politico nagyon nem örül annak, hogy Mateusz Morawieckinek adott „kormányalakítási-bizalmat” Andrzej Duda, amelynek köszönhetően – mint fogalmaztak –  Lengyelország zombikormánya létezésbe csoszog”.

A brüsszeli lap még az új Morawiecki-kabinet élettartamát is megjósolta: egy házilégyéhez hasonlította azt (ezt a hasonlatot egyébként egy volt miniszterelnöktől vették – a szerk.).

Így pampog a Politico a lengyel kormányalakításon

Mint a brüsszeli lap felidézte: Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn feleskette az új lengyel kormányt, amelynek élén Mateusz Morawiecki áll. Mutatjuk olvasóinknak a Politico „objektív” leírását a lengyel helyzetről: „[Morawieckiék] hivatali ideje valószínűleg csak legfeljebb 14 nap lesz. Ennek oka, hogy Morawiecki és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elvesztette az október 15-i parlamenti választásokat az ellenzéki pártok koalíciójával szemben”.

A lengyel választáson a Jog és Igazságosság kapta a legtöbb szavazatot, ellenzéki koalíció pedig nem volt.

„Most Morawieckinek két hete van arra, hogy bemutassa programját a parlamentnek, és megpróbálja megszerezni a bizalmi szavazást. Ha – ami szinte biztosra vehető – ez nem sikerül, akkor a parlament megválasztja a miniszterelnök-jelöltet, ami lehetővé teszi Tusk számára, hogy visszatérjen a 2014-ben elhagyott tisztségébe” – fogalmaz a brüsszeli lap.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/11/indul-a-kedd-orban-szovetsegese-kormanyt-alakithat-a-politico-cifra-kijelentesekkel-tuzdelt-cikkben-toporzekol#google