Orbán Viktor: Egy centet sem kellene adni a migránsoknak az uniós költségvetésből

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat.

A kormányfő erről pénteken beszélt a Kossuth Rádióban. A következő EU-s költségvetésre vonatkozó tervekről szólva azt mondta: a legfontosabb tanács az, hogy „csigavér”, hosszú lesz ugyanis a vita.

Kiemelte: a hét évre szóló közös költségvetést egyhangúlag kell megalkotni, és „amíg a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nincs költségvetés” – hívta fel a figyelmet.

Szerinte a migránsoknak „egyetlen centet” sem kellene adni, azt mindenki oldja meg a saját büdzséjéből. Hozzátette továbbá, hogy a mezőgazdaságra fordított összegek csökkenését sem támogatja.

Keresztény demokráciát építünk

„A kormány keresztény demokráciát épít Magyarországon, a globális ideológiákat elvetjük, mert hiszünk a nemzet fontosságában” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: semmilyen nemzetek fölötti üzleti vagy politikai birodalomnak nem akarunk teret engedni Magyarországon.

„A célok nem változtak, meg fogjuk védeni a magyar, illetve a keresztény kultúrát, a teljes foglalkoztatottság céljából nem engedünk, segély helyett pedig munkát adunk mindenkinek” – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök elmondta: az új kormány hét tagja profi politikus, míg a többi tagja a politikán kívül gyűjtötte össze tekintélyét.

Orbán Viktor emlékeztetett: 1998-ban egy Bokros-csomagot kellett kijavítani, 2010-ben egy pénzügyi összeomlás volt Magyarországon, míg 2014-ben „beesett” a migrációs válság. „Jelenleg viszont lehetőség van arra, hogy konkrét feladatszabásokat adjak, és annak végrehajtását behajtsam” – fogalmazott.

Új közigazgatási egység jön létre

Orbán Viktor miniszterelnök alá tartozik és az ő közvetlen irányításával működik majd egy új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda, amely a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli.

Az új közigazgatási egységként létrejövő Miniszterelnöki Kormányirodáról elmondta: feladata lesz a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak koordinálása, ehhez a szervezethez rendelték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, és egy egységes hírszerzési központ is működik majd a kormányirodán.

A KDNP és a Fidesz pártszövetségként indult a választáson, hasonlóképpen a németországi CSU és a CDU pártokhoz. „Nekünk azonban meg van a többségünk, ezért a Fidesz-KDNP szövetségével működtetjük majd a kormányt” – közölte.

„A felfogásunk szerint keresztény demokráciát érdemes építeni, amelynek megvannak az európai hagyományai. Mi Magyarországon egy keresztény demokrácia felépítésén dolgozunk, ahol az emberi méltóság a legfontosabb, és ahol hiszünk a nemzet fontosságában” – hangsúlyozta.

Három miniszterelnök-helyettese lesz a kormányfőnek

Három miniszterelnök-helyettese lesz Orbán Viktornak az új kormányban: Semjén Zsolt KDNP-elnök általános miniszterelnök-helyettes lesz, Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonságért felelős, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesként dolgozik majd.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „végigviszik” azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet 2016-ban nem sikerült elfogadni.

Ehhez kapcsolódik a „Stop Soros” törvénycsomag is – tette hozzá, úgy fogalmazva utóbbi javaslatról, hogy szeretné, ha „Soros árnyékhadserege feljönne a fényre”.

(MTI, hirado.hu)