Orbán-Caputová-találkozó: Évről évre jobb a magyar-szlovák viszony / Szlovák államfő: Nem vagyok Soros György ügynöke

Fotó Hír TV

A visegrádi együttműködésről, a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokról és európai politikai témákról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel, akit a karmelita kolostorban fogadott tegnap – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Orbán gratulált a júniusban hivatalba lépett új szlovák államfőnek, és köszönetet mondott neki azért, hogy egyik első hivatalos útja Magyarországra vezetett. A tárgyaláson egyetértettek abban, hogy Magyarország és Szlovákia fontos partnerei egymásnak a közös történelmi múltra és egymás nemzeti kisebbségeire tekintettel is. A miniszterelnök szerint 2010 óta fokozatosan javulnak a magyar-szlovák kapcsolatok, és mára nagyszerű eredményeket ért el együtt a két ország. Mindketten kiemelték a visegrádi együttműködés fontosságát, amely „stratégiai kérdés Közép-Európa számára” – tudatta Havasi Bertalan.

Budapest, 2019. július 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4) és Zuzana Caputová szlovák elnök (b4) megbeszélést folytat Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. július 11-én. Balra Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter (b3), továbbá a szlovák államfõi és a magyar kormányzati delegáció tagjai.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről folytatott megbeszéléseket Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová csütörtökön a Sándor-palotában. Áder János a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van. Jelezte: szintén megegyezett az álláspontjuk arról, hogy mindegyik országnak önállóan kell meghatároznia az energiapolitikáját, az atomenergia pedig nélkülözhetetlen a klímavédelmi célok teljesítéséhez. A magyar államfő tájékoztatása alapján a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a kötelező kvóta pedig helytelen, nem támogatható.

Zuzana Caputová arról beszélt: kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer, magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy „a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze”. A szlovák politikus kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg a regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Azért is fontos ez, hogy „ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják” – mondta. Hangsúlyozta továbbá, amennyiben Szlovákia dolgai mostanában jól alakulnak, az jelentős mértékben az európai integrációnak köszönhető és nem a „kizárólagos nemzetállamisághoz” történő visszatérésnek. Zuzana Caputová kérdésre reagálva hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György üzletember ügynöke lenne. A híradások szerint Caputová csütörtök délután fejet hajtott Göncz Árpád néhai köztársasági elnök sírja előtt. A szlovák politikus a volt államfőről azt mondta, olyan ember volt, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit. MTI, INDEX.HU, MANDINER.HU