Orbán: Beteg dolog, ha valaki videót készít a szexuális életéről / Kontrát: Nyomozás folyik Borkai-ügyekben / Hollik és Kósa új választást tartana célszerűnek Győrben

Fotó origo.hu

A Polgári Kisgazdák örömmel tapasztalják, hogy napjainkra a Fideszen és a Fidesz kormányon belül is általánossá vált a kisgazdák által eddig is hangoztatott igény, hogy Borkai nem maradhat meg polgármesteri állásában. A határozott lépés elkerülhetetlen, mert ez már nem csupán etikai, ízlésbeli, hanem alapvető erkölcsi kérdés. (kpe)

„Beteg dolognak tartom, hogyha valaki saját maga készít, vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben hétfőn az azonnali kérdések órájában a jobbikos Steinmetz Ádám kérdésére válaszolva. Az Index tudósítása szerint az egykori vízilabdázó saját olimpiai aranyérmét lobogtatva arról kérdezte a kormányfőt, hogy „mit fog tenni olimpikonjaink Borkai Zsolt által megtépázott tekintélyének megóvása érdekében”. Steinmetz Ádám hozzátette: benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy a hasonló helyzetekben etikai bizottság elé kerüljenek az olimpikonok, ahol akár az életjáradék megvonásáról is dönthetnek. Orbán Viktor azt kérte a képviselőtől, hogy először az olimpiai bizottsághoz forduljon, és utána a testület tegyen javaslatot, amit majd várhatóan támogatni fognak.

Nyomozás folyik a Borkai Zsolt és üzlettársait érintő ügyekben – válaszolta az Országgyűlésben Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Varju László DK-s képviselő interpellációjára, melyben az ellenzéki politikus előzőleg felsorolta a győri polgármester szexvideói nyomán nyilvánosságot kapott ügyeket, így többek között a győri Audi-földek eladását és Rákosfalvy Zoltán ügyvéd machinációit. „Magyarországon senki nem áll a törvények felett, senkit nem illet meg politikai védelem, minden rendőrnek törvényi kötelezettsége az elfogulatlan intézkedés” – közölte Kontrát Károly, ismertetve: az ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban, minden körülményt vizsgálnak, amelyeknek a tényállás megállapítása szempontjából a cselekmény megítélése kapcsán jelentősége lehet. „A hivatali bűncselekményekre vonatkozó feljelentés az ügyészségen van, erről a Központi Nyomozó Főügyészség győri kirendeltsége fog dönteni” – erősítette meg Gréczy Zsolt kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész. „A vizsgálatot a tényeknek megfelelően fogják lefolytatni” – tette hozzá.

„Józan döntésnek tartanám a győriek részéről azt, hogy azt mondják, hogy olyan polgármestert akarnak választani, aki számukra a legmegfelelőbb. Nem biztos, hogy ezt a döntést most meg tudták hozni” – nyilatkozta az ATV Híradójának Hollik István kormányszóvivő. Előzőleg Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Hír TV Bayer show vasárnapi adásában arról beszélt: noha Borkai kilépett a Fideszből, de a polgármester ügyének Győrben „lesz még konzekvenciája”. Kósa Lajos szerint „egy tisztességes választás egyenlő feltételekkel sokkal jobbat tenne Győrnek és Borkainak is, mint bármilyen halogató magatartás”.

Eközben Fricz Tamás politológus a Magyar Nemzet online kiadásán hétfőn megjelent véleménycikkében arról ír: „a Fidesz és a KDNP a keresztény erkölcsöket tekinti magára nézve iránymutatónak. Borkai ezzel szembement, meggyalázta a családcentrikus értékrendet”, amiből „csak egyetlenegy következhet: Borkai Zsoltnak távoznia kell abból a politikai közegből, amely elítéli az ilyen magatartást. (…) Mikor mond le a polgármesteri székről is, hogy ezzel lehetőséget teremtsen a kormányzó pártszövetségnek arra, hogy egy új, erkölcsileg támadhatatlan emberrel induljon a győri polgármesteri székért fél év múlva?” – tette fel a kérdést Fricz.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn az ATV Egyenes Beszédben kijelentette: Orbán Viktor súlyos hibát követett el, amikor a választás előtti pénteken nem engedte lemondani Borkait. Szerinte a Borkai-ügy komoly repedést okozott a Fidesz imázsában, amit a hétfői parlamenti ülés „iszonyatos háttérzaja” is alátámasztott.

Eközben a 24.hu arról ír, hogy hosszas felülvizsgálati eljárás után hétfőn késő este befejeződött a győri polgármesterválasztás szavazatainak újraszámolása. A másodfokon eljáró területi választási iroda helybenhagyta a korábban kihirdetett eredményt, de módosította a szavazatszámokat: az újraszámlálás után Borkai Zsoltnak és Glázer Tímeának is kevesebb érvényes szavazata lett.

INDEX.HU, ATV.HU, 24.HU, MAGYARNEMZET.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ