Orbán Balázs: Két világ közé szorult az Európai Unió

Fotó forrása Orbán Balázs Facebook oldala

Az Európai Unió két világ közé szorult – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Orbán Balázs szerint ugyanis konfliktus van a migrációt támogató és ellenző tagállamok között. Szerinte jelenleg olyan migrációs krízis látszik a magyar határokon, mint 2015-ben, a nagy beáramlás idején.

Csak szombaton több mint 180 migránssal szemben kellett intézkedniük a magyar hatóságoknak. Idén pedig már 10 ezernél is több határsértő akart az Európai Unióba szökni ezen a szakaszon.

A helyzet nehéz: a 2015-ös nagy beáramláshoz hasonló nyomás van a határokon – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Kossuth rádióban.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: az Európai Unió két világ közé szorult. A konfliktus megakadt a liberálisabb, nyitott bevándorláspolitikát hirdető tagállamok és az illegális migráció ellen küzdő államok között.

„Annyiban van változás, hogy az illegális migrációs elleni küzdelmet zászlójukra tűző tagállamok azok egyrészt többen lettek, másrészt megerősítették magukat, megacélosították az akaratukat, és valamilyen módon megpróbálnak nyomást gyakorolni Magyarországgal együtt a bizottságra, hogy igenis tessék figyelembe venni ezt az álláspontot is” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Meg fogjuk erősíteni a külső határainkat, hogy megakadályozzuk az illegális migrációt” – fogalmazott Ursula von der Leyen a héten Brüsszelben az EU-csúcson. De több más uniós vezető, köztük az osztrák is aggodalmát fejezte ki az erősödő migrációs nyomás miatt. Karl Nehammer több uniós forrást kért határvédelemre.

Ausztria is egyre nehezebben viseli a migrációs nyomást, ez derül ki sz Osztrák Integrációs Alap felmérésből. A megkérdezettek kétharmada szerint „inkább rossz” vagy „nagyon rossz” a migránsokkal és a menekültekkel együtt élni Ausztriában.

A felmérés szerint az utcákon, a lakóövezetekben és az iskolákban is megjelenik ez a probléma. Az osztrák integrációs miniszter szerint ezzel világossá vált, hogy a koronavírus-járvány számos olyan aggályt elfedett, amely most újra felszínre került.

Európa jövője, az európai emberek biztonsága azon múlik, hogy tudjuk-e őrizni a határainkat – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György szerint jól érzékelhető, hogy egyre több tagállam szeretne szakítani az eddigi „nyitott határok” politikájával.

„Ilyen mértékű, folyamatosan növekvő migrációs tömeget műszaki akadályrendszer nélkül és jogi határzár nélkül feltartóztatni nem lehet, vagyis a mi elképzeléseink a biztonságról nem teljesen vannak összhangban a bizottság elképzeléseivel, ezt láttuk 2015 óta. Nagyon fontos lenne, hogy Magyarország szüntelen politikai támadása befejeződjön, vagy legalább felfüggesztésre kerüljön” – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette: nagyon fontos lenne, hogy Brüsszel legalább részben megtérítse azt a pénzt, amit kerítésépítésre fordítottunk.

Forrás: hirado.hu