Orbán Balázs: A szankciós politikát újra kell értékelni!

Fotó forrása Orbán Balázs Facebook oldala

A háború valójában megerősítette Oroszország kapcsolatait számos jelentős nem nyugati országgal, és felgyorsította egy új világrend kialakulását

Bár a Nyugat megpróbálja globalizálni a konfliktust, a legtöbb ország – mely a világ lakosságának közel 90 százalékát teszi ki – nem vezetett be szankciókat, és nem küldött katonai támogatást Ukrajnának – hangsúlyozta Orbán Balázs a népszerű külpolitikai szakújságíró, Thomas Fazi elemzését idézve. A miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi oldalán rámutatott: új világrend van kialakulóban.

Thomas Fazi újságíró, számos könyv szerzője az UnHerd hasábjain arról írt, hogy új világrend van kialakulóban, amely lassan formát ölt – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs az orosz–ukrán háború kitörése óta végbement világpolitikai folyamatokat elemző cikket idézve. 

A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: Farzi úgy véli, annak ellenére, hogy a Nyugat megpróbálja globalizálni a konfliktust, mindössze 33 ország – amely a világ népességének alig több mint egynyolcadát képviseli – vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és küldött katonai támogatást Ukrajnának. Ezek az országok az USA mellett a következők: az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Dél-Korea, Japán és az EU országai – vagyis azok, amelyek közvetlenül az USA befolyási övezetébe tartoznak, ami sok esetben jelentős amerikai katonai jelenléttel jár – tette hozzá.

A világ népességének csaknem 90 százalékát kitevő többi nemzet nem volt hajlandó követni a példát. Fazi úgy véli, hogy ha valami, akkor a háború valójában megerősítette Oroszország kapcsolatait számos jelentős nem nyugati országgal, köztük Kínával és Indiával, és felgyorsította egy új világrend kialakulását, amelyben a Nyugat tűnik egyre elszigeteltebbnek, nem pedig Oroszország.

A szankciós politikát tehát újra kell értékelni és át kell gondolni, ugyanis egyértelműen látszik, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a béke nem jött el, a konfliktus pedig durvább, mint valaha – vont mérleget Orbán Balázs.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230328-orban-balazs-a-szankcios-politikat-ujra-kell-ertekelni