Orbán Balázs: A kormány nem hagyja magukra az embereket!

Fotó MH, Török Péter

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány számára a családok és a nyugdíjasok támogatása kiemelt fontosságú. Ezt a célt szolgálja az elmúlt időszak tíz intézkedése is – írja közösségi oldalán közzétett számvetésében a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs kiemelte, fenntartották a rezsicsökkentett árak rendszerét az átlagfogyasztás mértékéig. Ezáltal egy átlagos magyar család havonta 181 ezer forintot spórol, Európában egyedülálló módon. Megemelték a minimálbért és a garantált bérminimumot. Az előbbi 2010 és 2023 között a háromszorosára növekedett.

Megtörtént a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása 2022. január 1-jétől – folytatta a sort, majd hangsúlyozta: amíg a szankciós inflációt nem lehet csökkenő pályára állítani, az árstoprendszer megmarad; a magyar családok védelme érdekében a tavalyi év folyamán az élelmiszerárstopokat meghosszabbította és kibővítette a kormány.

A lakossági kamatstop meghosszabbítása és kiterjesztése is fontos eredmény szerinte. Mint írta, az intézkedés 350 ezer családot véd a kamatok növekedése ellen, és a kamatok csökkenésnek indulásáig a kamatstop megmarad. Hozzátette: a kamatstop kiterjesztése a diákhitelekre is vonatkozik, a képzési hitel és a Diákhitel2 kamatmentes, a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata pedig fele a piaci kamatoknak. – Mindez 2023-ban sem változik, 200 ezer diákot védve az inflációtól – jegyezte meg posztjában Orbán Balázs.

Posztjából az is kiderül, hogy a banki alapszámla díjhiteleit harmadára csökkentették, és csökkentek a lakásbiztosítások terhei is.

Kiemelte továbbá a kedvezményes vármegyebérlet bevezetését. Az erről szóló rendelkezés 2023. május 1-jével lép életbe: a buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérlet attól kezdve 18.900 forint, a vármegyebérlet 9.450 forint. 

Végezetül a megemlítette a tűzifaprogram és a szociális tűzifaprogram meghosszabbítását, rámutatva arra, hogy a kedvezményes árú tűzifa megvásárlására az ország 152 pontján van lehetőség, közvetlenül az erdőgazdaságoktól.

 – 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltozás óta, de ebben a helyzetben is támogatjuk a családokat és a nyugdíjasokat! – zárta bejegyzését.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230228-orban-balazs-a-kormany-nem-hagyja-magara-az-embereket