Operatív törzs: „nagyon nagy a forgalom” a Szent László Kórházban

Fotó MTI, Bruzák Noémi

Elhangzott, miért vannak katonák a Tescóban, mi vár arra, aki meggyógyult a koronavírusból, és mit kell tudni a szájmaszkok helyes viseléséről.

Csütörtökön is megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az elmúlt 24 órában 261-re emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma, 28-an gyógyultan távoztak az intézményektől, nem halt meg senki.

„Nagyon nagy a forgalom a Dél-pesti Centrumkórházban”, de más intézményekben is – tette hozzá.

Szólt azokhoz is, akik koronavírusosnak érzik magukat: hívják fel a háziorvosukat, ő dönt a járványügyi és infektológus szakemberrel a továbbiakról!

„Ha valaki súlyosabb tünetekkel bajlódik, az Országos Mentőszolgálat fogja a megfelelő intézménybe szállítani, a lényeg, hogy ne menjen sehova”

– hívta fel a figyelmet.

Mint fogalmazott, az egészségügyi dolgozók egészségére rendkívül fontos most a figyelmet ráfordítani, ezért védőfelszerelésben kell végezni az a tevékenységet, amit koronavírus-gyanús ember ellátásában végeznek.

Maszkhelyzet

A maszkok viseléséval kapcsolatban tisztába tette: elég nagy a káosz a sajtóban is.

„Szeretném leszögezni, az egészségügyi dolgozóknak kell feltétlenül a maszkot viselni, ki vannak oktatva, hogy mikor milyet. Ez az egészségügyi dolgozó védelmét szolgálja. Ha a beteg viseli a maszkot, az sebészeti maszkot visel, hiszen ez a vírus cseppfertőzéssel terjed. Elképzelhető számos más szituáció a maszk viselésére, például beteg ápolása esetén. Ha valakinek biztonságérzetet nyújt a kereskedelemben hozzáférhető maszk, akkor használja! De az utca emberét nem fogja önmagában megvédeni, csak a higiénés szabályok betartása! Ha valaki használ maszkot, akkor viszont azt tegye jól! Ne nyúlkáljon a maszkhoz, meg fogja magát fertőzni” – ecsetelte.

Lakatos Tibor ügyeletvezető tiszt elmondta, Rajkánál, Parassapusztánál van némi várakozás a belépésnél, Hegyeshalomnál, Rajkánál szintúgy, Románia felé rend van, Szerbia felé Röszkénél és Tompánál egy óra körüli a várakozás.

4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de ezek száma hamarosan csökkenni fog, mert letelik a 14 napjuk. Az eddigi ellenőrzések során 172 szabálysértési feljelentés történt, csaknem 30 helyszíni bírság is történt, az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban 44 feljelentés történt.

A csütörtöki törzsülésen megállapították, hogy az intézkedések megfelelőek Magyarországon, az állampolgárok saját maguk is korlátozták életvitelüket, csökkentették a találkozások számát, ezért jobbak a számok, mint más országokban.

Kérdések

– Miért vannak katonák a Tescóban?

– Az áruellátás folyamatosságát így tudjuk segíteni. Ha bármilyen probléma felmerül, azonnal tudnak lépni a katonák, például a szállításban.

– Ha elérjük a tömeges megbetegedést, más hozzáállást követel-e majd meg az emberektől?

– A higiénés feltételek ugyanazok maradnak.

– Az edzőtermeket nem akarják-e bezáratni?

– Nem.

– Van-e becslés az otthonmaradás mértékével kapcsolatban?

– Jelentősen csökkent a közterületek igénybevétele. A normál napi élet 30 százaléka zajlik a közterületeken.

– Mi lesz, ha valakinek maradandó károsodása lesz a járvány miatti ellátatlanság kapcsán?

– Sürgős beavatkozások nem maradhatnak el.

– Mikor készül el a kiskunhalasi mobilkórház?

– A jövő hétre. De csak akkor vesszük igénybe, ha az alapvető intézmények kapacitása nem elegendő. Eszközbeszerzés, üzembeállás zajlik.

– Vannak-e olyan gócpontok, ahol több a beteg?

– A sűrűn lakott területek veszélyeztetettebbek.

– A gyógyultak szabadon járkálhatnak?

– Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint mindenki másra.

– Mennyivel lehet több a fertőzöttek száma, mint a regisztráltaké?

– Többszörös lehet a különbség.

Forrás: infostart.hu