Operatív törzs: Hosszú idő után csökken az aktív fertőzöttek száma

FORRÁS KORONAVIRUS.GOV.HU

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy Magyarországon a települések 99 százaléka érintett a fertőzésben, a fertőzöttek átlagéletkora továbbra is 46 év.

Az operatív törzs tájékoztatóján először Kiss Róbert rendőr alezredes a határátlépéssel kapcsolatban beszélt arról: a védettségi igazolvány, amelyet oltás vagy a fertőzésen való átesés után állítanak ki, önmagában nem mentesít a karanténkötelezettség alól, ennek ugyanis egyelőre nincs meg a jogszabályi feltétele.

A külföldi utazások utáni karantént negatív PCR-teszttel lehet elkerülni. A rendőrök figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, illetve az USA-ban vagy Kanadában kiállított teszteket.

Közölte, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 483 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, 467 személlyel szemben a közterületen, 7 személlyel szemben a tömegközlekedési eszközön és megállóikban, és 9 személlyel szemben a kereskedelmi üzletekben.

A 40-49 éves korosztályból kerül ki a legtöbb fertőzött

Galgóczi Ágnes ismertette az elmúlt 24 óra adatait: elhunyt 285 beteg, és 3597 az új fertőzöttek száma. Kórházban jelenleg 10 364 főt kezelnek, közülük 1204-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

Közben a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 435 344 fő, és hosszú idő után csökken az aktív fertőzöttek száma is. 3 037 023 embert már beoltottak, közülük 1 290 709 fő már a második oltását is megkapta.

Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 30,7 százaléka már kapott oltást. A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is 46 év.

Az NNK osztályvezetője ismertette a fertőzöttek korcsoportok szerinti eloszlását. Eszerint a 40-49 éves korosztályból kerül ki a fertőzöttek 23 százaléka, az 50-59 évesek közül a 17 százaléka és a 30-39 évesek közül a 16 százaléka.

A magyarországi települések 99 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ugyanakkor országosan elmondható, hogy a múlt héten 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, a legnagyobb mértékű csökkenést Komárom-Esztergom megyében és Budapesten lehet látni.

Oltási program

Ezen a héten is folytatódik az oltási program, ezen a héten kapják meg az sms-t az óvodai, bölcsődei vagy iskolai dolgozók, akik a korábbi két alkalommal valamilyen okból nem jelentek meg az oltópontokon.

A háziorvosok is folytatják az oltást, ők AstraZeneca oltóanyagot fognak kapni. Magyarországon minden engedélyezett vakcina hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Galgóczi.

Újságírói kérdésre válaszolva az NNK osztályvezetője elmondta: bármelyik védőoltás beadása után előfordulhat, hogy valaki megfertőződik, de az oltás töredékére csökkenti a súlyos betegség lehetőségét.

Az oltás után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiénés szabályokat, és különösen vigyázniuk kell azoknak, akik valamilyen krónikus alapbetegségben szenvednek.

Forrás: atv.hu