Operatív törzs: Hétfőtől vidéken új szabályok léptek életbe

Fotó MTI, Bruzák Noémi

Hétfőn megkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, új szabályok léptek életbe vidéken – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint mindenki köteles az üzletben, tömegközlekedési eszközön szájat és orrot eltakaró sálat, kendőt vagy orvosi maszkot viselni. A kormányrendelet általános védelmi intézkedésként írja elő a másfél méteres védőtávolságot két ember között, a vendéglátóhelyeken a védőtávolságot asztaltársaságonként kell betartani.

Kiss Róbert közölte: a hosszú hétvégén 4677 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások szabályainak megszegése miatt: 2292 esetben figyelmeztetéssel éltek, 1319 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 1066 esetben feljelentést tettek. A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt a rendőrök már negyvenötezerszer intézkedtek.

„Arra azonban nem kaptunk választ az operatív törzstől, hogy a vidéken élők utazhatnak-e a fővárosba” – hangzott el az RTL Klub hétfő esti Híradójában.