Operatív törzs: Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain

Fotó origo.hu

„A védekezés közös ügyünk”, a szabályok betartása a járvány elleni védekezés garanciája. A vendéglátóüzletekre vonatkozó korlátozásokat akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, és sok embert beoltanak – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a testület hétfői tájékoztatóján.

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek. Kovács Zoltán kiemelte: érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a vendáglátósokra egész Európában, így Magyarországon is.

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő a PestiSrácok.hu-nak adott interjújában elmondta: ha mindenki betartja a szabályokat, elképzelhető, hogy húsvétkor már visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Ujhelyi István szocialista EP- képviselő hétfői online sajtótájékoztatóján arról beszélt: az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben megismerte a többi tagállam korlátozó intézkedéseit és az érintett szakmai szervezetek álláspontját a lehetséges enyhítésekkel kapcsolatban, és úgy látja, hogy a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt önkéntes mozgalmak nyitnak és elszabadul a járvány.

A Momentum terézvárosi polgármestere, Soproni Tamás többpontos lazítási ötletcsomaggal állt elő hétfői Facebook bejegyzésében. „Eddig ismeretlen helyzettel nézünk szembe mindnyájan – mi, politikusok is. Nem szégyen korrigálni. A kormánynak sem lenne az” – írta.

A novemberi bértámogatás se érkezett még meg a legtöbb munkáltatóhoz, pedig a munkahelyek kifizettek olyan munkavállalókat, akiket nem nagyon tudnak alkalmazni-mondta az RTL Klub Híradónak

Csörgics Mátyás, az Éjszakai Városért Egyesület alelnöke.

MTI, ATV.HU, 24.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ