Operatív törzs: Az első vonalban az egészségügyi dolgozók állnak, vigyáznunk kell rájuk

Fotó: Shutterstock

A harctéren az első vonalban az egészségügyi dolgozók állnak, vigyáznunk kell rájuk – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs ügyeleti központjának csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi dolgozók védőfelszereléséről szólva azt mondta: ha hordják, magukat is megóvják a fertőződéstől, és megakadályozzák a továbbvitelét is. A maszkot az viselje, akinek feltétlenül szükséges, viszont ha valaki abban érzi magát biztonságban, vegye fel, de helyesen – tette hozzá. Hangsúlyozta: a maszkviselés azonban önmagában nem elég, a többi higiénés szabályt, így például a távolságtartást nem teszi feleslegessé.  Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a járványra hivatkozva sürgős beavatkozások nem maradhatnak el, a sürgősségi osztályok és más osztályok is kötelesek fogadni a betegeket, ha akut ellátásra van szükségük.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 csütörtöki adásában hangsúlyozta: jelenleg minden eszköz rendelkezésre áll a járvány mostani szakaszának kezelésére, a kormány viszont folyamatosan szerez be eszközöket, berendezéseket, hogy a járvány későbbi szakaszában is hatékonyan védekezhessen. Tudatta továbbá, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által felállított akciócsoportok között vannak olyanok, amelyeknek az a feladatuk, hogy olyan hatóanyagokat keressenek, amelyek módosítással vagy vegyítéssel alkalmasak a betegség kezelésére. Közölte: Magyarországon kétmillió embernek elegendő gyógyszer előállításához szükséges hidroxiklorokin-szulfát áll rendelkezésre, melynek kivitelét megtiltotta az országból. Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. birtokában lévő a hidroxiklorokin-szulfátból – közli a Világgazdaság.

Az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a Türk Tanácshoz is fordult, és két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget – írta péntek hajnali Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter.  A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az egészségügyi területen a védekezés egyik legfontosabb feladata, hogy legyen elég védőfelszerelés, és azután, hogy a török kormány engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil Magyarországra szállítását, ma Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk. A tárcavezető emlékeztetett, hogy ennek biztosítása érdekében Magyarország nagy mennyiségben rendelt eszközöket Kínából, ahonnan az elkövetkezendő napokban és hetekben tucatnyi repülőgéppel több száz tonnányi felszerelés fog érkezni. A Mandiner arról számol be, hogy már három Wizz-gép indult Kínába, hogy egészségügyi felszerelésekkel térjenek vissza Magyarországra, remélhetőleg jövő hét elejére.

Csütörtökön 500 lélegeztetőgép leszállításáról kötött szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Kínából a második negyedévben érkező gépekért a minisztérium előre kifizette a 4,7 milliárdos vételárat, mely összeg több mint a cég tavalyi árbevétele, amely 2,8 milliárd forint volt.

Magyarország kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel vám- és áfa mentességet kért a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésre – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár csütörtökön.

További 6,6 millió szájmaszk gyártását kezdik meg a büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben az operatív törzs feladatmeghatározása alapján, miután Törökországból nyolc tonna alapanyag érkezett – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön az MTI-t.

Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter utasítására csütörtökig kellett volna átszervezniük a helyi tisztiorvosoknak az alapellátást. A hvg.hu információi szerint azóta kiderült, hogy az átállás több okból is kivitelezhetetlen, ezért új – némiképp rugalmasabb – modell készült. A módosított utasításban a portál információi szerint már nem lesz kötelező járásonként, illetve kerületenként létrehozni az akut ellátási centrumokat. A 24.hu arról ír: Kásler Miklós a napokban a járványügyi veszélyhelyzet ellenére elrendelte a lombikbébi-kezelések folytatását, mert a humántárca szerint máskülönben a népességfogyás lassítása törést szenvedne. A portál szerint a szakma ellenáll, egyelőre országszerte zárva maradtak a klinikák.

A DK arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt adjon ingyenes védőmaszkot minden magyar állampolgárnak. Varga Zoltán, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján egyúttal arra kérte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy vonja vissza azt a „hihetetlenül veszélyes” kijelentését, amelyik szerint az egészségeseknek nem kell maszkot hordaniuk.

Az MSZP-frakció tagjai úgy döntöttek, hogy fizetésükből képviselőnként 1 millió forintot, összességében 15 millió forintot ajánlanak fel tisztítószerek, fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések beszerzésére – jelentette be Tóth Bertalan pártelnök a Facebookon. A felajánlott összegből beszerzett eszközöket a párt megyei elnökeinek koordinálásával juttatják el a „frontvonalban, az egészségügyben, és a szociális ágazatban dolgozók számára, illetve azoknak a rászoruló családoknak, akiknek a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzése problémát okoz” – írta.

Az IDEA Intézet március 17. és 20. között végzett 2000 fős reprezentatív kutatása szerint az összes megkérdezett átlagosan rossznak értékeli a magyar egészségügy felkészültségét a koronavírusjárványra, 58 százalék látja úgy, hogy a magyar egészségügy egyáltalán nem kap elégséges támogatást, a Fidesz-KDNP szavazói ezzel szemben felkészültnek látják az ágazatot és úgy gondolják, hogy a terület elég kormányzati támogatást kap, valamint a tájékoztatási politikát is megfelelőnek tartják.

HVG.HU, ATV.HU, MANDINER.HU, MTI, 24.HU, NÉPSZAVA