Öntözésre használná a szennyvizet az Európai Parlament

A kép forrása: okowater.hu

Egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az európai vízkészletek, ezt enyhítené a víz újra hasznosítása. Az Európai Parlament elfogadta a szennyvíz mezőgazdasági újra hasznosításával kapcsolatos jogszabálytervezetet. A jogszabály meghatározza a minőségi feltételeket és a visszanyert vizet előállítók kötelezettségeit.

A kép forrása: vgfszaklap.hu

Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ami vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet. Az éghajlatváltozás, a kiszámíthatatlan időjárás és a szárazság veszélyeztetik a települések és a mezőgazdaság megfelelő vízellátását. A kezelt szennyvíz – elsősorban mezőgazdaságban történő – használatával csökkenthető lehet a vízkitermelés. Az Európai Bizottság szerint az elmúlt 30 évben drasztikusan megnőtt a szárazságok gyakorisága, intenzitása, környezeti és gazdasági hatása. A 2017 nyári szárazság jól mutatja a veszteség méretét: az olasz mezőgazdaság például 2 milliárd eurós kárt szenvedett. A víz újra hasznosítása Európában is kulcskérdés: az Európai Parlament a szennyvizeket használná öntözésre, de a vízminőséget szigorúan szabályoznák. A víz újra hasznosításának lehetőségeit részletező jogszabálytervezetben meghatározzák a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz minőségi minimumfeltételeit. Ezen kívül a visszanyert víz, azaz települési szennyvíztisztító telepekről származó, kezelt szennyvíz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is tartalmaz. A visszanyert vizet nyersen fogyasztandó, feldolgozandó élelmezési célú termények és nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére is használják majd. A Bizottságnak 5 éven belül kell felmérnie azt, hogy az újrahasznosított víz más módon is felhasználható-e. A képviselők szerint ezalatt a tagállamok engedélyezhetnék a visszanyert víz egyéb felhasználását például az iparban, a rekreációs programoknál vagy a környezetvédelemben. Erre abban az esetben kerülhetne sor, ha a tagállamok biztosítják az emberi és állati egészség és a környezet védelmét. A víz használata terén is a körkörös gazdaság felé kell haladnunk. Jelenleg évente 1,1 milliárd köbméter vizet nyerünk vissza, 2025-re ez akár 6,6 milliárd köbméterre emelkedhet. Ehhez kevesebb, mint 700 millió eurót kellene befektetni.

A kép forrása: tartalyhaz.hu

Ha a szennyvíztelepekről érkező víz több mint felét újra hasznosítanánk, akkor ez öt százalékkal csökkentené a friss víz kitermelését – mondta a témáért a Parlamentben felelős Simona Bonafé, olasz európai parlamenti képviselő, aki az európai szennyvizek újra hasznosítási lehetőségeiről szóló jelentést készítette. A jogszabálytervezetről alkotott parlamenti álláspontot 588 szavazattal, 23 ellenszavazat és 66 tartózkodás mellett fogadták el. Az uniós szakminiszterekkel akkor kezdődhet el a tárgyalás a jogszabály végleges formájáról, amikor az ágazati szakminiszterekből álló szektor szerint összeülő Tanács megegyezik a közös álláspontról. (Forrás: magro.hu)