Öntözésfejlesztésre is pluszpénzt ad a kormány

Fotó Shutterstock

Az agrártárca 100 milliárd forintos programmal indítja a nyarat: a már bejelentett állattenyésztési és kertészeti felhívások mellett öntözésfejlesztésre is pályázhatnak a gazdák – közölte az agrárminiszter a Magyar Nemzettel. A legkisebbek kezét sem engedik el, már folynak az előkészítési munkálatai annak az 5,5 milliárd forintos új konstrukciónak, amely a kistermelők előrelépését és a helyi piacok létrehozását támogatja. A tárcavezető szerint az a cél, hogy a magyar agrár-élelmiszeripar a koronavírus-járvány okozta válságból megerősödve kerüljön ki.

A járvány kitörésekor minden terméktanácsban létrehoztunk egy-egy operatív csoportot, amelyek naponta szállították az információkat az adott ágazatból. A szakmai szervezetekkel való szoros együttműködés nagyon fontos szerepet játszott a válságkezelésben. Mindennap szükség volt valamilyen intézkedésre. Először ki kellett szabadítani a kamionokat a határlezárások miatti „fogságából”, hogy az alapanyagok és kiegészítő termékek eljussanak oda, ahol szükség van rájuk. Annak érdekében, hogy működőképes maradjon a gazdaság, szükség volt a hiteltörlesztések befagyasztására. A megfelelő készpénzállomány biztosítása érdekében megemeltük a teljes kamat- és költségtámogatás mellett elérhető Agrár Széchenyi-kártya keretét, a munkahelyek megőrzéséért pedig a leginkább veszélyeztetett ágazatokban adó- és járulékkedvezményt vezettünk be – mondta el az interjúban az agrárminiszter.

Az interjúban Nagy István úgy fogalmazott, hogy “a legkisebbek kezét sem engedik el”:

már folynak az előkészítési munkálatai annak az 5,5 milliárd forintos új konstrukciónak, amely a kistermelők előrelépését és a helyi piacok létrehozását támogatja. A miniszter hangsúlyozta: a cél az, hogy a magyar élelmiszeripar megerősödve kerüljön ki a koronavírus-járvány okozta válságból.

A miniszter hangsúlyozta: a cél az, hogy a magyar élelmiszeripar megerősödve kerüljön ki a koronavírus-járvány okozta válságból.

A támogatási kérelmeket június 29-től három ütemben nyújthatják be az érintettek. Elsőként a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselőinek pályázatait várják. Őket követik július 13-tól a méhészek, a szarvasmarhatartók és a zöldségtermesztők. A legutolsó ütemben, július 28-án a szőlő- és borágazatnak, valamint a lótenyésztőknek és a kertészeti termelőszervezeteknek nyílnak meg a felhívások. Nem maradnak ki ugyanakkor a nyúl- és kecsketartó gazdaságok sem, esetükben a már meglévő támogatási összegeket emeltük meg.

Úgy vélekedett, hogy a mezőgazdaság nagyon jól vizsgázott a járvány idején.
Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van.
Amikor a háromféle dobozos tej közül valaki egyet kiválaszt, akkor arról is dönt, hogy kinek a munkahelyét támogatja és kinek a gazdaságát erősíti. Nagyon fontos a tudatos vásárlás elősegítése – mondta Nagy István a Magyar Nemzetnek.

Forrás: MTI, origo.hu