Önkormányzati szövetségeket hív egyeztetésre az energiaügyi tárca

Fotó: Shutterstock

Önkormányzati szövetségeket hív egyeztetésre az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A nemzetközi energiaválság és az energiahordozók szankciós felára rendkívüli kihívások elé állította az európai fogyasztókat, nagymértékben megnehezíti a települések helyzetét, gazdálkodását is. Az EM a helyi problémák beazonosítása, a megoldási lehetőségek közös áttekintése céljából egyeztetési lehetőséget kínált fel az önkormányzati szövetségeknek.

– A közeljövőben esedékes találkozón a kormány és a minisztérium képviselői ágazati helyzetképet adnak, beszámolnak a megtett intézkedésekről, a meghívottakkal együtt áttekintik a további kilátásokat. A magyar kormány gyors és határozott intézkedései nyomán a jelenlegi fűtési szezonban garantálható az ellátás biztonsága a hazai felhasználók számára. A magyar családok az átlagfogyasztás mértékéig változatlanul rezsicsökkentett árakon jutnak az energiahordozókhoz, erre szolgál a négyszeresére emelt összegű rezsivédelmi alap is – fogalmaztak a közleményben.

Úgy folytatták, hogy az önkormányzatok a helyi közszolgáltatások működőképességének megőrzése érdekében közvetlen rezsitámogatást kaptak.

– Az önálló EM egyebek mellett a nem lakossági fogyasztók távhődíjainak jelentős mérséklésével, a veszélyhelyzeti áramellátás bevezetésével, a rögzített földgázárakra való áttérés lehetőségének megnyitásával segítette az önkormányzatokat és intézményeiket. A tárca egyeztetési kezdeményezése előremutató szakmai párbeszédre, a tapasztalatok kölcsönösen előnyös megosztására teremthet alkalmat – áll az EM közleményében.

Forrás: MTI, behir.hu

https://behir.hu/onkormanyzati-szovetsegeket-hiv-egyeztetesre-az-energiaugyi-tarca