Önálló közigazgatási bírósági rendszer jön létre

A kép forrása: ugyved.network.hu

A közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer létesül a Közigazgatási Felsőbíróság és a közigazgatási törvényszékek felállításával, az erről szóló kormányzati előterjesztést 131 igen, két nem szavazattal fogadta el szerdán a Parlament. MTI

Több mint negyven javaslatról döntött tegnap az Országgyűlés, ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy a közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer jön létre a Közigazgatási Felsőbíróság és a közigazgatási törvényszékek felállításával.

A Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergom lesz, törvényszék áll fel Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Veszprémben. A 2020. január 1-jén felálló közigazgatási bíróságok büdzséjét a központi költségvetés önálló fejezetben rögzíti majd, elkülönítve a rendes bíróságok költségvetésétől. A közigazgatási bíró az egységes bírói kar tagja, a bírók jogállása megegyezik a rendes bírókéval, és mindenkit, aki jelenleg közigazgatási bíróként dolgozik, kérésére átveszik az új bíróságokra – ígérte Trócsányi ­László igazságügyi miniszter.

(Magyar Idők)