Olcsón is hozzájuthatunk a gyümölcsökhöz

Együtt a család. - A kép forrása: maxapro.hu

Akár harmadával olcsóbban is hozzájuthatunk a gyümölcsökhöz, ha a „Szedd magad!” – akciókon vásárolunk – hívta fel a figyelmet az Info-Rádiónak nyilatkozó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. – Mártonffy Béla szerint a rendszer mára jól működik, a fogyasztók és a termelők is szeretik, és nem csak a munkaerőhiány miatt hirdetik meg.

Dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. – A kép forrása: diszkerteszek.hu

Már javában érik a meggy, kezdődik a kajsziszezon, de cseresznyét is bőven találni még a piacon. Aki nagy mennyiséget szeretne vásárolni, befőzni, érdemes a „Szedd magad” akciókat keresnie, így ugyanis jóval olcsóbb a gyümölcs, tanácsolja Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamera kertészeti- és beszállítóipari osztályának elnöke – írja az infostart.hu. Ha mi magunk szedjük a gyümölcsöt a termelő kertjéből, akkor az olcsóbb is – fejti ki a véleményét Mártonffy Béla. Mint elmondta: “Van egy csökkenés az árban, mégpedig az, ami a csomagolást, vagy a szállítást jelent, ami elérheti akár a harmadát is. Az sem elhanyagolható, hogy van egy frissessége ennek a dolognak. Aki leszedte, önmaga szedte le, tudja, hogy mikor. Van egy ilyen vonzó minőségi garanciát jelentő része is a Szedd magad mozgalomnak!” – emelte ki. A szamóca lefutott, a cseresznyének a végén vagyunk, a meggynek a közepén, most kezdődött a kajszi, és majd jön őszibarack, a szilva és az alma – ismertette Mártonffy Béla, hozzátéve, hogy a legnagyobb mennyiségben cseresznyéből, meggyből és a kajszibarackból szedünk. A szakember kiemelte, az elmúlt években polgárjogot nyert a Szedd magad mozgalom, mind a lakosság, mind a termelők részéről. A termelők egy része akkor hirdet „szedd magad akciót”, amikor már az áruházláncok polcaira, vagy az exportra szánt áru elszállításra került, és az ültetvényen maradt még jó minőségű gyümölcs, amit kedvező áron kaphatnak meg a fogyasztók. A termelők egy része pedig eleve ilyen értékesítésre szánja az áruját, mert így a szállítás és csomagolás mellett a szedéshez szükséges munkaerőt is meg tudja spórolni, de mégsem ez a legfőbb ok, mondja Mártonffy Béla. – “Az országban sok helyen van munkaerőhiány, így a zöldség-gyümölcs termelésben is. Valószínűleg van egy ilyen motiváció benne, de pillanatnyilag én azt látom, hogy elsősorban az elmúlt években kialakult kapcsolatokon keresztül egy bizalom épült ki a gazda és a fogyasztó között, amit ezzel a „Szedd magad!” – rendszerrel nagyon jól lehet kezelni. Mártonffy Béla szerint a „Szedd magad!” – akciók rendszere mára jól működik. A legtöbb termelő a kialakult törzsvásárlói körének adja így el az áruját. (Forrás: agrotrend.hu/infostart.hu)  

Dr. Répás József, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a pest megyei Polgári Kisgazdák elnöke, Kiskunlacháza polgármestere. – A kép forrása: index.hu

Dr. Répás József, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a pest megyei Polgári Kisgazdák elnöke, Kiskunlacháza polgármestere: Pest megyében egyre népszerűbb a „Szedd magad” mozgalom. A hasznossága mellett családi program is, ahol a gyerekek együtt lehetnek a szüleikkel. (KPE)