Olasz lap: Az EU egy év alatt négyszer számította el magát a háborúval kapcsolatban

hirnavigator.hu

Az Il Foglio abból az apropóból elemezte az EU háborús stratégiáját, hogy Volodimir Zelenszkij meghívást kapott az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésére.

about:blank Az Il Foglio olasz napilap printben megjelent cikket közölt Ukrajna uniós csatlakozásáról és az orosz-ukrán háborúról. Mint írják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívást kapott az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésére, így az orosz háború kezdete óta második alkalommal utazhat ki az országból, hogy az európai állam- és kormányfők asztalához üljön.

Mint a lap írja: néhány nappal a támadás első évfordulója előtt Zelenszkij jelenléte az európai fővárosban erős szimbolikus értékkel bírna. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt heti kijevi látogatásához hasonlóan ez is bátorítás lesz az ukrán katonák és civilek számára. Brüsszel számára is megnyugtatja kedélyeket, többen ugyanis fenntartásokkal kezelték Zelenszkij azon döntését, hogy első adandó alkalommal Washingtonba utazott Brüsszel helyett.

Holtpont

Zelenszkij esetleges brüsszeli látogatása ugyanakkor kihívást jelent az ukrán elnök részéről az EU felé, amelyet továbbra is tétovázások és stratégiai tévedések kereszteznek. A lap azt írja: az európai országok holtpontra jutnak, annak ellenére, hogy Oroszország új, jelentős offenzívára készül, hogy visszaszerezze előnyét a háborúban.

A Gazprombank nem zárható ki a Swift rendszerből, mert Ausztriának, Magyarországnak és Olaszországnak szüksége van rá, hogy fizethessenek a gázért. Belgium habozik elfogadni az orosz gyémántokra vonatkozó embargót. Orbán Viktor, magyar kormányfő megvétózta a szankciókat az orosz atomszektor ellen, amely a magyar atomerőművek építését és ellátását hivatott biztosítani. A katonai segítségnyújtás terén az európai országok túl keveset tettek és túl későn a lőszerek, légvédelmi rendszerek és harckocsik szállítása érdekében.

Egy év alatt az EU vezetői már négyszer számolták el magukat”

– szögezi le az Il Foglio cikke.

  1. Először, amikor nem akarták megérteni, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök agressziót indít.
  2. Aztán amikor azt feltételezték, hogy Kijev egy héten belül elesik.
  3. Utána amikor azt gondolták, hogy az ukránok nem fogják tudni visszafoglalni a területeiket.
  4. Végül, amikor alábecsülték Oroszország újjászervezési képességét és Putyin lehetőségét arra, hogy az emberek tömegét ágyútöltelékként használja fel.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230207_il_foglio_ukrajna_eu_lapszemle_kulfold