Olasz kormányválság

Italy's Interior Minister and deputy Prime minister Matteo Salvini attends a press conference in Helsinki, Finland on July 18, 2019 after an Informal Meeting of EU Ministers for Home Affairs. (Photo by Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT

Fordulat következhet be az olasz bevándorlási politikában és megszaporodhat az olasz partokra érkező migránsok száma, ha az Öt Csillag Mozgalom átmeneti kormányt alakít az ellenzéki Demokrata Párttal – figyelmeztetett Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes tegnap, Facebook-bejegyzésben.

„Remélem, hogy nem alakít kormányt az Öt Csillag Mozgalom Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfővel. Különben megint az lenne Olaszországban, mint az utóbbi években, amikor a szociáldemokraták voltak hatalmon, s évente félmillió migráns érkezett” –hangsúlyozta a bevándorlásellenes Liga vezetője. Salvini kiemelte: jelenleg is azon dolgozik, hogy megakadályozza az Open Arms és Ocean Viking mentőhajók fedélzetén lévő több mint 500 migráns partra szállását Olaszországban.
Egyelőre nem tűzte napirendre a kormányzó Liga által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját az olasz törvényhozás felsőháza, amely tegnap este úgy döntött, hogy augusztus 20-án hallgatja meg Giuseppe Conte miniszterelnököt az ügyben.
MTI