Októbertől újabb kedvezményes kölcsönt vehetnek fel otthonteremtésre a családok – mutatjuk a zöldhitel részleteit

Fotó: femina.hu

Októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja, ehhez is kapcsolható lesz a teljesen kamatmentes csok-kölcsön is, két gyermek esetén ez 10 millió forint, három gyermeknél 15 millió – részletezte Novák Katalin. A miniszter elmondta: a maximum hetvenmillió forintos, mindössze két és fél százalékos hitelt energiatakarékos otthonok építésére vehetik fel a családok. Ráadásul, ha ehhez felveszik a családi otthonteremtési kedvezményt is, akkor a csok kamatmentes lesz. Közben egyre több cég kínál zöldmegoldásokat. A százéves pécsi Terrán tetőcserépgyárban például napelemes tetőcserepek készülnek mostantól. Az automatizált gyártósor megépítése állami támogatással valósult meg – hangzott el az M1 Híradójában.


Egymás után gördülnek le a napelemes tetőcserepek a Terrán pécsi gyárában. A magyar tulajdonú cég száz éve gyárt tetőcserepeket. De ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a környezettudatos megrendelők igényét, fejlesztésre volt szükségük. Két éve napelemes cserepekkel bővítették kínálatukat. A speciális szolár üvegek gyártását azonban alvállalkozókra bízták. Eddig.

„Termékeink 2019 óta piacon vannak, azonban nagy lépés a termékkategória életében ennek az automata gyárnak a mai átadása. Hiszen eddig külső helyszínen, külső partnerek készítették a termékeinket félautomata vagy inkább félmanuális módon. Itt egy teljesen automatizált gyártósorról beszélünk” – fogalmazott Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A technológia egy négyfős család energiaszükségletének akár 15-20 százalékát is biztosíthatja majd.

A több mint 724 millió forintos beruházáshoz a kormány 326 millió forintos támogatást nyújtott.

A gazdaság újraindításában ugyanis komoly szerepe van a megújuló energiának is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

„A zöldtechnológiák bevezetése és elterjesztése nagyon fontos számunkra is, ugyanakkor ez nem jelentheti azt, hogy a korábban meglévő hasznos energia-előállító területeinket fel kellene számolnunk. A kormány több partnerre lelt a magyar ipar több szereplőjében is, akik magas minőséget képviselnek és a zöldtermékek gyártására is készek” – fejtette ki Varga Mihály.

Egyre több család választ zöldmegoldásokat otthonuk kialakításakor. Nekik nyújt segítséget októbertől a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja, és az ehhez kapcsolódó zöld csok-kölcsön” – jelentette be Novák Katalin.

A miniszter elmondta: a maximum hetvenmillió forintos, mindössze két és fél százalékos hitelt energiatakarékos otthonok építésére vehetik fel a gyermekes családok. Ráadásul,

ha ehhez felveszik a családi otthonteremtési kedvezményt is, akkor a csok kamatmentes lesz.

„Ha valaki felveszi a csokot, akkor ebben az esetben a hozzákapcsolódó csok-kölcsön már kamatmentes lesz. Tehát azok a családok, akik energiatudatosan új otthont építenek, felvehetnek két gyermek esetén tíz-, három gyermek esetén tizenötmillió forintos kamatmentes kölcsönt” – ismertette Novák Katalin.

A tervek szerint a támogatást az úgynevezett BB besorolású ingatlanok építésére lehet majd igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani ezekben az otthonokban.

Forrás: hirado.hu