OKTÓBERBEN IS NŐTT AZ IPARI TERMELÉS

Fotó Getty Images

Az ipari termelés októberben az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal és tavaly októberhez mérten is 0,6 százalékkal növekedett. A kormány gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi intézkedéseinek köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait kompenzálni és ősztől hónapról-hónapra javul a magyar ipar teljesítménye – fogalmazott az adatokat értékelve György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár hozzátette, hogy a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,8, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 66%-kal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020 októberében az ipari termelés volumene 0,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7%-kal emelkedett.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

(ITM, kormany.hu)