Október 23. – Orbán Viktor: Európa a nemzetek hazája / Gulyás Gergely: A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak: az európaiság mércéjévé tették a migránsok beengedését, és elvárják, hogy minden ország és nép haladéktalanul alakítsa magát multikulturálissá – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A kormányfő szerint a brüsszeli vezetők szándékosan nem védték meg Európát a migránsok tömegeitől. „Ha mi képesek voltunk, ők is azok lehettek volna. Nem a képesség hiányzott, hanem az akarat” – hangoztatta Orbán Viktor, aki szerint „a brüsszeli élcsapat a migrációt lehetőségnek tekinti arra, hogy egy multikulturális, kevert népességű, egységessé simított birodalommal váltsák fel a nemzetállamok Európai Unióját”. A miniszterelnök aláhúzta: Európa más, mint a többi kontinens, Európa a nemzetek hazája, és nem olvasztótégely.

 

A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen. „1956 üzenete, hogy ha Magyarország kezébe veszi saját sorsát, akkor a világ folyásán is képes változtatni” – fogalmazott a tárcavezető. A rendezvényen Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében azt emelte ki: a múltunkra emlékezve látjuk igazán, hogy ma is önmagunkban, az igazunkban és a tetteinkben kell hinnünk, ezért amikor szembenézünk a ma kihívásaival, a válaszunk továbbra is egyszerű és kiszámítható: nem adjuk fel az önrendelkezésünket, nem válunk bevándorlóországgá, a bennünket érintő ügyekről pedig mi magunk fogunk dönteni. Hálásak vagyunk 1956 valamennyi hősének, mivel nagy szerepük van abban, hogy ma élvezhetjük a szabadságot – mondta a határon túli magyarságnak és a magyar külképviseleteknek küldött videóüzenetében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a hálának abban is ki kell fejeződnie, hogy Magyarország most is ragaszkodik szuverenitásához, szabadságához.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint 1956 októbere azért volt kivételes, mert megvalósult a nemzeti egység, „ha úgy tetszik, a nemzeti együttműködés rendszere”. A politikus kedden egy debreceni koszorúzási ünnepségen arról beszélt: „az ’56-os hősök a tankokkal néztek szembe, mi most holmi európai parlamenti jelentésekkel (…), de meg fogjuk védeni a magyar szabadságot, a nemzeti önrendelkezést”. MTI